IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo предизвиква Tesla Model Y с нов електрически SUV

EX60 ще дебютира през 2025 година като наследник на XC60

Четвъртият електрически SUV на Volvo ще бъде EX60, който ще пристигне през 2025 г. и ще замени Volvo XC60 - най-продаваният модел на Volvo в световен мащаб с обем от 228 646 бройки за 2023 г. Volvo EX60 ще се конкурира не само с Tesla Model Y, но и с наследника на Mercedes EQC, Audi Q6 e-tron, следващото поколение BMW iX3 и Genesis Electrified GV70.


Volvo EX60


Нова платформа, нова батерия

За да разработи нова платформа за електрически превозни средства, Volvo Cars получи заем от 420 милиона евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), но все още не е известно, дали тази платформа ще бъде използвана като основа за EX60. От компанията разкриват само, че Volvo EX60 ще се базира на еволюция на платформата SPA 2, на която е базиран EX90.

Въпреки това, за разлика от EX90, новото EX60 ще има структурна батерия, която ще доведе до „по-добра енергийна плътност" и, благодарение на подобрената структурна твърдост ще предлага „страхотна маневреност". Според последните слухове EX60 може да има пробег от над 650 км.

Бъдещият EX60 може да бъде оборудван и с 800-волтова батерия, двойно по-голямо напрежение от батерията на EX90, което би означавало по-бързо презареждане и по-плавна работа. Освен това Volvo планира мегаформован алуминиев под в задната част на този модел, за да спести 15-20% тегло в сравнение с конвенционалния лят под.

Ниво 3 на автономно шофиране

Докато се чака официално потвърждение, трябва да се отбележи, че според други слухове, новият SUV ще бъде оборудван със сензори LIDAR, доставени от Luminar и усъвършенстван софтуер за автономно шофиране от NVIDIA.

Технологиите на EX60 могат също да включват Highway Pilot - система за автономно шофиране от ниво 3, която ще бъде налична в страни, където на водача е разрешено по закон да пусне волана и да погледне настрани от пътя.


0 от 500