IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пазарна аномалия - защо дори 10-годишен Mercedes-Benz SLS AMG струва повече от нов

Германската суперкола е един от малкото модели, при които стойността се покачва с годините

Стойността на един автомобил обикновено намалява с възрастта. Тази тенденция се наблюдава в различни категории - от базови компактни коли до суперколи с висока цена. С течение на времето, когато превозното средство остарява и частите се износват и се появяват по-нови модели, настъпва амортизация.


Mercedes-Benz SLS AMG


И все пак има изключения, при които стойността на някои автомобили нараства с времето. Това може да се види при редки класически автомобили, които оцеляват след три десетилетия или уникални лимитирани издания като Lamborghini Sian, произведени в много малки количества.

Изненадващо, дори модел на Mercedes-Benz, който все още не е навършил 20 години, е поскъпнал, надминавайки първоначалната си продажна цена. В случая става въпрос за SLS AMG - суперкола, която дебютира през 2010 г. Тя е първият модел, разработен самостоятелно от AMG, като получава дизайн, включващ врати с крила на чайка и класически силует, с които отдава почит на емблематичния 300 SL.


Mercedes-Benz SLS AMG


По отношение на производителността, SLS AMG не разочарова. 6,3-литровият V8 атмосферен двигател развива 571 к.с., като е съчетан със 7-степенна скоростна кутия AMG Speedshift DCT. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,8 секунди, а максималната скорост е 317 км/ч.

Основната причина за поскъпването на SLS AMG е, че той е доста рядък. Производството му приключи през 2014 г., като неговото място в гамата беше заето от AMG GT. Интересното е, че колата на Mercedes стана по-търсена след края на производство, тъй като преди това беше донякъде засенчена от конкуренти като Audi R8.


Mercedes-Benz SLS AMG


В момента цената употребявано SLS AMG Coupe варира от 265 000 до 297 000 долара, докато като нов автомобилът струваше 212 000 долара. Това ясно показва, че има случаи, в които цените на употребяваните автомобили могат да засенчат тези на новите модели.

Приема се, че най-ниската точка в стойността на класическия автомобил често се достига на 20-годишна възраст, докато възраждането обикновено започва след 30 години. В случая SLS AMG това не е така, тъй като той вече е надхвърлил стойността на новия автомобил по време на предполагаемата фаза на амортизация и прогнозите благоприятстват продължаващото му поскъпване.


Mercedes-Benz SLS AMG


Затова и може да се твърди, че Mercedes-Benz SLS AMG представлява уникален феномен в света на автомобилите – кола, чиято привлекателност и стойност нарастват с времето, противопоставяйки се на тенденцията на обезценяване. Със своите отличителни дизайнерски елементи, напомнящи за легендарния 300 SL, впечатляваща статистика за производителност и рядкост, особено на някои пазар, този автомобил твърдо се утвърждава като колекционерска стойност, която продължава да привлича както колекционери, така и инвеститори.


0 от 500