IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина президентът на Pininfarina

Внукът на създателя на легендарното ателие си отиде на 65-годишнна възраст

Автомобилният свят е в траур заради смъртта на Паоло Пининфарина, президент на италианската дизайнерска компания същото име и „баща“ на някои концептуални автомобили, които остават в историята на автомобилната индустрия.


Паоло Пининфарина


Паоло е син на Серджио Пининфарина и внук на легендарния Батиста „Пинин“ Фарина - основател на компания за разработка на каросерия, която се превръща в едно от най-популярните и най-успешни дизайнерски ателиета в историята. Той е починал на 65-годишна възраст, след като е боледувал от известно време.

Кариерата на Паоло Пининфарина започва през 1982 г., след като завършва машинно инженерство в Политехническия университет в Торино. Първоначално той трупа опит в САЩ, където работи за Honda и GM, а през 1987 г. поема ролята на председател и главен изпълнителен директор на Pininfarina Extra - компания, специализирана в мебели, архитектура, лодка, аеронавтика и индустриален дизайн.

На следващата година Паоло става член на Борда на директорите на компанията, а през 2002 г. се присъединява към Управителния комитет, за да стане вицепрезидент през 2006 г. и президент през 2008 г. след внезапната смърт на брат му Андреа.

Сред колите, които е създал като дизайнер, се откроява Ferrari Sergio Pininfarina, построено в памет на баща му през 2013 г. Под негово ръководство е направена и електрическата хиперкола Battista, кръстена на дядо му.


0 от 500