IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-високият мъж в света седна зад волана

Турчинът Султан Кьосен трябва да се подаде през люка, за да управлява автомобил

Не е лесна работа да си най-висок мъж в света. Включително и заради шофирането. Пример е рекордьорът на Гинес  - турчинът от кюрдски произход Султан Кьосен. Високият 251 сантиметра фермер седна зад волана, като гледката е доста странна.
 
 

Султан Кьосен


Султан Косен не може да се побере в колата си и затова шофира с глава, стърчаща от люка. Поставен е и чадър над него, за да го предпази от слънце или дъжд. Турският рекордьор обаче надува силна музика в колата, личи от клип в социалните мрежи.

Мнозина бяха впечатлени, че Султан упорства да шофира независимо дали вали или грее. „Брат ми кара колата при всякакви условия“, пише потребител. „Дъждът не пречи“, добавя друг.
 
 
Султан Кьосен


Султан е на 41 години и за първи път влезе в книгата на рекордите на рекордите през февруари 2009 г. като най-висок жив човек. В интервю преди време описва предимствата на своя ръст  -  помага на майка си със задачи като смяна на електрическа крушка и окачване на завеси. Разбира се, притесненията са доста повече. Заради височината Султан не успява да завърши училище и работи като фермер, за да помага на семейството. Трудно си намира дрехи и обувки, ходи с патерица.

Голямата му болка е друга - „Наистина е трудно да си намериш приятелка... Те обикновено се страхуват от мен“, казва той пред Книгата на рекордите на Гинес. Мечтата му става факт през октомври 2013 г., когато се жени за Мерве Дибо, сирийка по произход. Тя му стига до под гърдите. Но следва развод през 2021 година с мотива, че двамата не се разбират чисто езиково. Той говори турски, а тя арабски. Сега дългучът си търси нова съпруга.
 
 

Султан Кьосен


В последните години Султан обикаля по събития из цял свят, участва и в циркови представления. Уставно гласува на последните общински избори в съседката ни. 

Родителите на Султан са напълно нормални на ръст. Причината за гигантизма е тумор в хипофизната жлеза, заради който той започва да добавя сантиметри с чудовищни темпове. Преди време ракът е премахнат в САЩ с гаранцията, че това ще прекрати  растежа. 


0 от 500