IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продават една от трите Honda NSX на Сена

Легендарният пилот използва суперколата, докато е в имението си на португалския бряг

Айртон Сена е смятан от мнозина за най-великият пилот на всички времена . Скоро ще се навършат 30 години от смъртта му. Само няколко седмици преди тази черна годишнина стана ясно, че една от трите шофирани от него Honda NSX отново се продава.

 
Сена


По-конкретно, това е червеният автомобобил от известната снимка с бразилеца, на която пръска колата с вода. Все още е рано за подробности около аукциона, но собственикът се разделя с автомобила след 11 години.

За феновете на моторните спортове 1 май означава само едно: годишнината от смъртта на Айртон Сена. След няколко седмици ще се навършат 30 години от онзи фатален инцидент, при който бразилският идол загуби живота си на същата писта и Гран при, в която пилотът Роланд Раценбергер загина ден по-рано.

Сена е една от най-важните фигури в историята на моторните спортове не само заради постиженията си, но и заради личността си. Айртон имаше специална харизма! Всички почитатели носят определени образи в главите си. Като този, в който той почиства своето Ducati 916. Или видеото, в което тества Honda NSX на пистата Сузука с мокасини и чорапи.

Мнозина казват, че Сена е бил ключов в развитието на японския спортен автомобил, защото го е доработил, но истината е, че не е точно така. Първият път, когато пробва колата, е именно по време на прочутият клип с мокасините. Тогава японците вече са завършили уникалната кола, но е възможно Сена да е дал някакъв съвет в последния момент и те са го взели под внимание. Въпреки че е стара истина – автомобилните фактори в тази страна обикновено не желаят да слушат какъвто и да е чужд акъл.

Но няма значение!  Сена обичаше Honda NSX и тъй като беше пилот на McLaren-Honda, когато колата беше пусната, бързо успя да вкара една в гаража си. Беше черна с регистрация BSS 8888, но в живота на Сена се появиха и два други NSX. Вторият, също черен, имаше регистрационен номер 41-02-A0, а третият беше пуснат през март 1991 г., само няколко месеца след спечелването на втория му шампионат във F1 (същата година той щеше да спечели своя трети и последен). Сатва въпрос за червената Honda NSX с регистрация SX 25 59 и номер на шаси JHMNA11500T000233.
 
 

Сена


Сена използваше този звяр за да се придвижва из Португалия , тъй като имаше къща в Quinta Do Lago – курорт на южния бряг. Всъщност, там бяха направени и известните снимки на пилота, на които пръска с маркуч червения NSX. За разлика от черния, този звяр не беше негова собственост, а временен подарък от Honda Португалия.

Е, тази кола, регистрирана на 22 март 1991 г., все още е в топ форма, но много скоро ще смени собственика си. Инстаграм акаунтът @senna-unofficial разкри новината. Подробностите за продажбата ще бъдат известни съвсем скоро. Същият акаунт публикува от време на време снимки на този великолепен екземпляр на Honda NSX - както актуални, така и стари, на които се появява самият Сена.
 

0 от 500