IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Опасен за здравето и колите прах идва от Сахара

Изключете климатика, трийте си ръцете и измийте хубаво автомобила не само отвън

Мнозина от вас са се учудили тази сутрин, ако са видели Витоша или съседната им планина в особен оттенък. Не е никак странно, защото на Балканите нахлу поредната порция пясък от Сахара. Зацапаните дрехи по балконите, главоболия, лошото настроение и миризма на самия въздух са само част от неприятните последствия.

 
пясък


Може би единствените, които имат основание да се чувстват добре, са собствениците на автомивки. При сахарски пясък опашките пред техните пунктове стават все по-дълги.

Но съвсем не е достатъчно да отстраните останалата кал, за да осигурите доброто състояние на вашия автомобил. Необходими са старателно измиване, добро изсушаване и нанасяне на специална вакса за предпазване. И това е може би най-малко болезненият сценарий за прословутия африкански прах.

Много от вредните частици влизат в купето, било то заради отворените прозорци, било през климатика, който не трябва да се използва във въпросните дни. След подобна атака от Сахара купето трябва да бъде основно почистено, както и филтрите, свързани с климатичната система . Така или иначе, лятото идва и е време това да бъде направено.

Също така е лесно да се види, че когато докосвате вратите на автомобила или огледалата с голи ръце, те остават доста мръсни. Би било добре да имаме мокри кърпички за почистване и като цяло да избягваме контакта на ръцете си с лицето.

Малко утешение е, че България не е най-засегната от двудневната атака, идваща от Сахара. Тя покачи температурата в Крит до 32 градуса, но и донесе куп мръсотия. В Атина едва се дишаше, а по румънското крайбрежие слънцето беше червено.

Сахара има площ от девет милиона квадратни километра и е най-големият източник на прах в света. Половината от пепелта, падаща в океаните, идва от тази пустиня. Установено е, че африканският прах пътува през Европа до Скандинавието и не само. Той извършва трансатлантически полети, достигайки до Амазонка, където пада, за да действа като тор за флората на тропическите гори. Африкански прах е забелязан чак  в далечна Япония.

Той носи редица опасни за човешкото здраве елементи като олово, арсен, манган, хром, цинк. Малките му частици влошават особено положението на хора, страдащи от респираторни и сърдечни проблеми. Но дразнят доста и напълно здрави жени и мъже.


0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Добре, че са коментарите тук, че да прочетем, кой в какво благосъстояние е, кой колко ит-жени.... Жалка работа.
  • #5
    4 rate up comment 12 rate down comment
    ИТ ( преди 4 седмици )
    аз съм със солидно образование, неслучайно забогатяло ИТ и мога да си купя каквато поискам бричка(и не само). А жените на неслучайно обеднелите поглеждат към лукса и е много лесно да ги хм-ммм, нали се сещаш :)
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Фъндък ( преди 4 седмици )
    "Сахара има площ от девет милиона квадратни километра и е най-големият източник на прах в света. " А СТАРИТЕ АВТОМОБИЛИ - *** НЕУКА?!
  • #3
    12 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Аз за разлика от недоучилите случайно забогатели ИТ-та с електрички нямам психоза колко % ми е деградацията на батерията, нито колко градуса е навън нито къде ще зареждам, те докато изчисляват по няколко човека оправят жените им без и да са разбрали.
  • #2
    5 rate up comment 6 rate down comment
    До 1 ( преди 4 седмици )
    А псевдоелетриците сте се притеснили за фините прахови частици от ауспусите.Какво стана с мантрата под статия Волво, че замърсяването си седи там където е направено? Как пък тази статия се появи 30мин след като дадох пример със сахарските дъждове.
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    А антиелектриците са се притеснили за фините прахови частици от гумите на електромобилите.