IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американците искаха Skoda, но получават Cupra

Новата марка влиза в Северна Америка с голям SUV, който ще се прави зад океана

Искахме Skoda, но получаваме Cupra. Така в САЩ определиха обявените от испанския производител SEAT планове за следващите няколко години. Те бяха разкрити от изпълнителния директор на SEAT и Cupra - Уейн Графитс, по време на представянето на резултатите за 2023 г.


Cupra


„Искаме да върнем SEAT там, където му е мястото, затвърждавайки двуцифрения ръст на печалбите от миналата години. За целта ще инвестираме в марката и моделите, като все още мислим и какво да направим с електрическите автомобили", заяви Грифитс.

В речта си топ-мениджърът не говори за нови модели на SEAT, а за обновяване на сегашната гама. Тя ще получи нови plug-in хибридни задвижвания и други агрегати, които вече се използват за моделите на Volkswagen - от обновения Golf до новия Tiguan. Първи с тях ще бъде оборудван актуализиралия Leon, а след него обновените Ateca, Arona и Ibiza.


Cupra


По-голяма внимание се обръща на марката Cupra, създадена през 2018 г., като именно тя ще трябва да завладява нови пазари. И един от тях е този в САЩ, където испанците ще предложат два модела - електрически версия на Formentor и голям SUV. Той ще се сглобява в американския завод на Volkswagen.

Що се отнася до Европа, там Cupra ще предложи напълно електрически Tavascan, който механично е свързан с VW ID.5 и ще бъде пуснат на пазара през 2024 г. Предстои да излезе и хибриден Terramar, който ще повтаря новото Audi Q3 и ще се сглобява заедно с него в завода на Audi в Гьор (Унгария). Догодина пък ще се появи и Raval - електрически еквивалент на бъдещия градски хечбек VW ID.2.


0 от 500