IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda загатна бъдещия си евтин кросоувър

Чешката марка предложи на феновете си да измислят име на бюджетния модел

За намеренията на Skoda да пусне евтин субкомпактен SUV се говори от известно време, а сега те бяха потвърдени от производителя. Той пусна тийзър на бъдещия си модел и подкани феновете си от цял свят да му измислят име.


Skoda


Вече е известно, че новият SUV ще бъде произвеждан в Индия, като е проектиран специално за местния пазар. Както е известно, Skoda вече официално отговаря за експанзията на Volkswagen в азиатската държава, като част от тази стратегия е програмата India 2.0. В резултат от нея в Индия стартира производството на технически свързаните кросоувъри Skoda Kushaq/VW Taigun и седаните Skoda Slavia/VW Virtus. Всички те са базирани на платформата MQB-A0-IN, тоест на опростена версия на глобалната MQB.

Новите продукти подобриха позициите на двете марки но конкурентите все още са далеч напред. През 2023 г. общият обем на продажбите на Skoda в Индия възлизат на 48 755 единици, а на Volkswagen – на 43 481 единици. В същото време Toyota продаде повече от 221 000 коли, а резултатът на Kia беше 255 000 бройки.


Skoda


Сега целта пред Skoda е да продава по 100 000 коли в Индия до 2026 г. И бъдещият кросоувър ще играе важна роля за това. Неговата дължина няма да надвишава 4 метра (такива автомобили ползват данъчни облекчения в Индия), тоест ще се опита да „открадне“ купувачи от Maruti Suzuki Brezza и Hyundai Venue, докато по-голямата Skoda Kushaq (на снимката) се конкурира с Hyundai Creta.

Новата Skoda ще се базира на същата платформа MQB-A0-IN, а локализацията на производство ще надхвърли 90%. За модела е предвиден 1.0 TSI двигател с турбокомпресор, като ще има само предно задвижване.


Skoda


Що се отнася до името на модела, самата марка сега обмисля такива опции като Kwiq, Kymaq, Kylaq, Kariq и Kyroq. Всеки фен обаче може да предложи свое название, стига до да отговаря на фирмената концепция - името да започва с K и да завършва на Q. Окончателното решение ще бъде взето до средата на тази година, а продажбите ще стартират в средата на 2025 г.

Подобен автомобил ще се появи и под марката Volkswagen, като и двата малки SUV ще бъдат глобални модели, тоест ще се продават и на други континенти.


0 от 500