fallback

Уникалният Jaguar I-Pace на Чарлз III се продава

Това е единствената бройка от модела в този цвят

Веднъж в живота сигурно човек има шанс да купи първия еко автомобил на кралска особа и такава се открива на 2 март. Тогава е насрочен аукцион за Jaguar I-Pace, купен лично от Чарлз Трети. Кралят, който е известен фен на колите и екологията, го притежава от 2018 година. Звярът е първия изцяло електрически в гаража на фамилията.

Моделът с най-голям пробег Jaguar I-Pace EV400 HSE е в цвят „Loire Blue” по лична заръка на краля. Победителят в аукциона не само ще притежава първата електрическа кола в семейството на Чарлз Трети, но и единствения модел I-Pace на света, оцветен в този тон. Уникален е и интериорът, завършен в скъпа, контрастираща кожа, известна като „Light Oyster Windsor“. Негово величество плаща 60 000 британски лири за луксозния електрически автомобил, който на аукциона ще стартира на цена между 55 000 и 70 000 паунда.

Подобно на своя собственик I-Pace има богато наследство – печели 62 награди, между които Автомобил на годината в света, в Европа и в Обединеното кралство.  Не е изненада, че Чарлз, тогава още принц, решава да го купи. Припомняме, краят има още един еко звяр - 1965 Aston Martin DB6 Volante, който се движи на биоетанол, получен от джибрите на вино.

Иначе този електрически SUV има пробег между 405 и 440 километра. Преди да му бъде доставена колата, крал Чалз се снабдява с бързо зарядно в своята официална лондонска резиденция - Clarence House После с удоволствие вози Камила и други членове на семейството в електрическата си придобивка. 

През 2020 година кралят явно се насища на играчката и тя бе продадена от представителство на Jaguar на настоящия й  собственик Карън Френч от Бамптън до Оксфорд. Дамата обясни тези дни, че просто си търсила подобна кола, когато попаднала на електрическия SUV.

„Вече се бях съгласила на покупката, когато разбрах истинската история на автомобила. Бях напълно смразена! Покарах я 30 000 мили и по Нова година реших, че е време да я продам“, сподели Карън, която е поддържала кралския Jaguar в перфектно състояние.

Няма съмнение, той ще е звездата в търга сред общо 180 класически коли. И несъмнено ще привлече вниманието. Продажбата му идва  наред с новината, че британският пазар на коли втора употреба е живнал напоследък точно заради засиления интерес към използвани електрички.

 

fallback
  • #1
    Автоджамбазин от Дуп ( преди 2 месеца )
    Щях да го зема ама мноо мирише на опикано вее!
fallback
Последни