IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

SUV прескочиха 50% от продажбите в Европа

Най-голям ръст сред тях записват моделите от висок клас

Популярността на SUV-автомобилите продължава да расте, като през миналата година те не само са най-популярните превозни средства в Европа, но общите им продажби превъзхождат тези на всички останали класове накуп, съобщава Automotive News Europe.


VW T-Roc


Това, което се видя през миналата година, вече е потвърдено. Статистиката сочи, че 51% от продадените нови автомобили на Стария континент за 2023 г. са именно SUV и кросоувъра, оставяйки на седани, хечбеците, комбитата и пикапите останалите. Това означава ръст от 19% спрямо 2022 г. за сегмента, в който лидер е Tesla Model Y. Американският SUV е и най-продаваният автомобил в света за миналата година, като е увеличил продажбите си в Европа с цели 85%.

Това обаче не означава, че улиците на Стария континент са залети от големи SUV автомобили. Там, където малките хечбеци някога бяха господари, сега мястото им е заето именно от SUV. По-малките модели са най-популярни с 4,1 млн продажби, но пък тези от висок клас отчитат най-голям ръст - с 31%, за да достигнат 843 939 продажби.


Tesla Model Y


Въпреки че Tesla се радва на значителен успех с Model Y, това не е най-продаваното превозно средство в САЩ. Американците все още си обичат пълноразмерните пикапи и Ford F-Series води класацията на местния пазар от десетилетия. Миналата година беше добра за модела с с продадени 750 789 бройки, което е увеличение от 14,8%. Chevrolet Silverado е втори с 555 148 продажби, а Ram е трети с 444 936 продажби.

Най-популярният SUV в Америка най-накрая се класира на четвърто място, но това не е Tesla. Вместо това Toyota RAV4 се нарежда на тази позиция с 434 943 продажби, следван от Tesla Model Y с приблизително 403 987 продадени бройки.


0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Само не разбрах - какво им е лошото на кросоувърите, че толкова хейтите? До 80-те години повечето коли са били с подобен просвет, дори най-малките. Citroen 2CV - една от най-продаваните коли на всички времена - 19 см. Peugeot 504 - 16,5 cм - повече от първото поколение Nissan Qashqai. Само да отбележа, е в момента за "кросоувър" се считат коли с 14 см. Повечето от т.нар. кросоувъри са нормални малки градски коли, които просто не си дерат корема при излизане от подземен паркинг.