IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още една автомобилна легенда отива в историята

Ню Йорк остава без знаменитите си „жълти“ таксита

Един от символите на Ню Йорк - легендарните „жълти“ таксита (Yellow cab), са на път да изчезнат. Към момента са останали само два автомобила Ford Crown Victoria, които изживяват последните си дни в мегаполиса, съобщава The New York Times. И двете коли обаче на практика са извън закона, тъй като допустимият от властите 7-годишен срок на експлоатация е изтекъл. Затова и лицензът на техните собственици (в случая те са и шофьори на такситата) трябва да бъде отнет в рамките на две седмици.


Yellow cab


Единият автомобил е произведен през 2011 г., като до момента е навъртял 790 000 км, а негов собственик е Харунд Абдула. Другият е слязъл от конвейера през 2013 г., като има 885 000 км пробег и е притежание на Равиндер Шарма. Двете коли са преминали технически преглед, но шофьорите им са пропуснали рутинната проверка, задължителна за таксита.

Според правилника на Ню Йорк, един автомобил може да работи като такси не повече от 7 години. Заради пандемията от коронавирус, която на практика блокира много бизнеси, таксиметровите шофьори получиха отсрочка от властите, както и някои други облекчения.

Сега собствениците на тези два Ford Crown Victoria са изправени пред глоби до 500 и отнемане на лиценза. Равиндер Шарма се надява да убеди комисията да удължи сертификата му изключение, тъй като му остават няколко месеца до достигане на пенсионна възраст (65 години), след което не се препоръчва покупката на нова кола. Харун Абдула иска да подобри колата си, но не може да си позволи Toyota Sienna Hybrid заради лошата си кредитна история.

Говорителят на Taxi Commission - Джейсън Керстен, коментира пред The ​​New York Times, че Ford Crown Victoria „отдавна e закъснял за пенсиониране“. В началото на 2010-те повече от половината жълти таксита в Ню Йорк бяха големи седани Ford, но при сегашните цени на горивата няма как да се печели от кола с V8 двигател, чийто разхода е 16 л/100 км.


0 от 500