IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това устройство може да предотврати износването на гумите

Британски стартъп разработва технология, която улавя абразията още преди частиците да са достигнали асфалта

Когато говорим за замърсяване на околната среда, винаги се споменава терминът микропластмаса. И тези малки пластмасови частици са не само нездравословни за хората, но също така застрашават животинското царство и всички живи същества. Поради малкия си диаметър от по-малко от пет милиметра, както е определено от Националната администрация за океаните и атмосферата, частиците могат лесно да изминат големи разстояния незабелязани и по този начин да се окажат в океаните и въздуха. И не е тайна, че голяма част от микропластмасата идва от абразията на автомобилните гуми по асфалта.


Устройство за улавяне на микропластмаса.


Все още няма решение за този проблем, но британски стартъп поне разполага с конкретен план. The Tire Collective разработва устройство, което стои точно зад гумата и улавя абразията, преди да падне на пътя. Това е кратката версия.

По-конкретно, устройството, което е известно още като Tyre Wear, работи с електростатични плочи, които привличат абразията. През лятото на 2022 г. тази технология беше тествана на 3000 километра и стана ясно, че стойностите, разбира се, не отговарят на тези в лабораторията - тук цели 60 процента от абразията е прихваната, преди да попадне на пътя - но износването на гумата също абсорбира чужди частици.

В края на 2022 г. беше проведен още един тест, този път в продължение на три месеца, обхващащ върху няколко микробуса. Основната цел e да се изследва кои частици е най-вероятно да бъдат засмукани от устройството. Резултатът: пластмасови фрагменти в диапазона между 0,3 и 100 микрометра. Около 50 процента са по-малки от десет микрометра.

В момента компанията планира да рециклира събраните отпадъци и да ги превърне в бижута или декоративни елементи. Понастоящем обаче няма по-точна информация за това. 

 

 

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    TheSaint ( преди 9 месеца )
    Хайде като пуснете през Google translate, прочетете след това какво излиза и дали има смисъл...(като започнем от заглавието и стигнем до безумното: "... износването на гумата също абсорбира чужди частици").
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    За тея, които казваха, че нямало да има Евро 8 - Ще има! И ще е ОЩЕ ПО ЗАГУБЕНО! Нима си мислихте, че ще ни позволят, да наслагаме панелите, да зареждаме и да караме за без пари?
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Ганефф ( преди 9 месеца )
    Аман от простотйи спрете раждаемоста за да подобрите въглеродния отпечатък , мамка ви тиня недна трябва да избием *** който ни вменяват такива простотии
  • #7
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Иван ( преди 9 месеца )
    Абразия е термин, означаващ деградационен процес, засягащ земната повърхност/почвите, при който моретата и океаните обрушват земята, с която граничат. Абразия на гуми.... я си пийте хапчетата псевдо репортерчета неграмотни!
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 9 месеца )
    При киша как работи!?
  • #5
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Нервен ( преди 9 месеца )
    Караш 500метра по черен път,и хоп вече е за буклука
  • #4
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Иво ( преди 9 месеца )
    До жалката списарушка написала статията, само не разбрах как това устройство предпазва гумите от износване
  • #3
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Велев ( преди 9 месеца )
    Все повече се усеща липсата на журналисти, които да разбират темата и съответния език, на който е написан материала. Да не говорим за разработване на собствена тема...
  • #2
    28 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    1, какво се чудиш, От авторте тука, надали има 1 който да разбира нещо от коли. Всичко е превеод с някоя преводачка, дори не го поглеждат за грешки. За смисъл да не говорим.. затова се получават и такива недоразумения.
  • #1
    42 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Ти да видиш. "За първи път" в тази медия се случва заглавието да пише точно обратното на написаното в статията! Сигурно ще да е случайно! В заглавието пише, че устройството предотвратява износването на гумата, а в статията точно обратното - понеже гумата се износвала затова устройството събирало отпадъците.