IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как правилно да управляваме автомобил с АГУ през есента

Спазването на някои специфични правила спестява много проблеми

Всяка година шофьорите се сблъскват с т.нар. "есенни" нюанси и особености в работата на техните автомобили. Сред тях много важен елемент е горивото, неговото качество и сезонност, резервоара и горивната система на колата. Освен това, за различните видове гориво трябва да вземат предвид някои специфики. Сега обръщаме внимание на автомобилите, оборудвани с АГУ.


газова уредба


Собствениците на автомобили с АГУ, след дългосрочна експлоатация на автомобила, започват да се сблъскват с проблема с лошото сутрешно стартиране на бензин, което, особено през есента понякога изобщо не се случва. Следователно е необходимо да се стартира на газ, а това е не е добре за системата, особено, когато е студено. Това действие води до повреда на оборудването на газовата уредба на автомобила и до скъпи ремонти.

Причината е, че собствениците на автомобили с АГУ много рядко зареждат автомобилите си с бензин. Най-често резервоарът съдържа същото гориво, което е използвано преди няколко месеца. И ако освен това бензинът не е с най-добро качество, тогава вероятността от неговото разграждане се увеличава още повече. С течение на времето бензинът губи свойствата си, "напластява се", разпада се на различни фракции. 

В нискокачествения бензин има много алкохолни фракции, които при изпаряване окисляват стените на резервоара на автомобила. Тежките фракции по време на "разслояването" на горивото пък се превръщат в гел, смола и след това под въздействието на висока температура запушват бензиновите инжектори и цялата горивна система на автомобила.

За да се гарантира, че бензинът няма да се разгради и да загуби свойствата си за дълъг период от време и горивната система да не се замърси, отново се препоръчва използването на добавки. Има такива, които стабилизират бензина, като увеличават срока му на годност и същевременно почистват горивната система. Използват се като превантивна мярка или като решение на проблема, ако горивната система вече е замърсена. Подходяще са за всички двугоривни автомобили (бензин и пропан-бутан) с бензинови двигатели. Добавят се директно в резервоара за гориво.


0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 6 месеца )
    Моята кола е с LPG, ама тя сама си преценява кога на бензин, кога на газ, не ми е работа аз да го знам. Само гледам като светнат лампичката за бензин да заредя. :)
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Газ-анализатор ( преди 6 месеца )
    Румба, ти кола на газ виждал ли си изобщо?Или живееш в 1975г.?Кола на газ се кара през есента,така както се кара и през останалите сезони.Единствено си прав,че трябва да се пали на безин,въпреки че на старата ми кола с обикновена газова не го правих цели 15 години,само при минусови температури, и си работеше добре!
  • #7
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Moia ui ( преди 6 месеца )
    За карбуратор ли говорите,тая статия е писана 1996,когато още бях само фен
  • #6
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Stan ( преди 6 месеца )
    Поредната тъпотия
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    И през четирите сезона си паля съвсем нормално. Едниствено зимата отнема повече време да загрее и да мине на газ.
  • #4
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Как е възможно да се напишат толкова много измишльотини в толкова кратка статия?!!
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Ако е заводско и се ползва правилно нямате проблем, защото е нагласено да дърпа бензин
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    джони ( преди 6 месеца )
    Нищо му няма нито на агу, нито на бенз. инжектори.
  • #1
    22 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Собствениците на автомобили с АГУ, след дългосрочна експлоатация на автомобила, започват да се сблъскват с проблема с лошото сутрешно стартиране на бензин, което, особено през есента понякога изобщо не се случва. Тая умнотия откъде я извадихте?