IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо при покупка на употребявана кола трябва внимателно да се огледат коланите?

Състоянието им може да подскаже много както за автомобила, така и за продавача

Един от детайлите, които трябва внимателно да бъдат прегледани при покупката на употребяван автомобил са предпазните колани. Тяхното състояние може да даде ценни сведения за състоянието на превозното средство, категорични са експерти.


предпазен колан


Първата стъпка, разбира се, е да се проверите чистота на този предпазен елемент - : мръсният колан ще разкаже за навиците на собственика и за неговото отношение към автомобила, докато износеният колан е доказателство за неговата действителната употреба през годините.

Ако е прекалено мръсен, това вероятно означава, че собственикът предпочита да не полага усърдни грижи за колата си, като пренебрегва някой детайли. Той предпочита да не инвестира пари, в противен случай щеше да се погрижи за чистотата.

В същото време, ако коланът е прекалено износен, то значи той е използван прекалено често. И това е станало в градски условия, където се налагат повече спирания, отколкото на магистрала, например. И при всяко спиране, коланът се опъва и се износва. И от това кандидат-купувачът добива представа за начина, по който е използван автомобила. Счупена и надраскана закопчалка говори за същото.


предпазен колан


При проверка на употребявана кола, предпазният колан трябва да се издърпа напълно: ако върху него се открият следи от мухъл, това вероятно означава, че колата вероятно е наводнявана с всички произтичащи от това последствия. Най-важното обаче е фабричният етикет, който присъства на всеки колан - той показва датата на производство, която трябва да съвпада с момента, в който автомобилът напусне поточната линия. Ако числата са различни, значи е имало тежки инциденти и е сменен коланът.

При някои модели всички предпазни колани се задействат при сблъсък и в резултат на това се налага те да бъдат сменени, като важи и за тези, които не са били поставени по време на инцидента. Затова и и състоянието на този предпазен елемент помага много за съставяне на първоначално мнение за продаваната кола. И кара кандидат-купувачът да се замисли замисли дали да има смисъл да й отдели още време или да се откаже.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    един познат има същия проблем ,кара с разнищен колан докато не го върнаха на прегледа
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Светльо ( преди 7 месеца )
    Не забравяйте,че колана играе роля на ластик и при удар се разтегля за да намали удара.Това обаче е еднократно и трябва да се подменя!
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Реалист ( преди 7 месеца )
    Моят шофьорски колан направо се разнищва, така си я купих колата и така си я карам вече 5г, а километрите са 286 000 реални, при пълна диагностика и тест на живи данни.Доволен съм си от колата и си я карам, даже не съм и помислил да подменям колана, защото цялостно си е здрав, просто е малко избелял и има поразнищено само в единия край.