IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Stellantis избра Panda за конкурент на Dacia Spring

Електромобилът на Fiat ще излезе догодина и ще струва под 25 000 евро

Новият електромобил на Fiat, който ще предизвика Dacia Spring на пазара в Европа, ще бъде вдъхновен от показания миниавтомобил Fiat Panda. Това е изборът на ръководството на концерна Stellantis, като идеята е бъдещият модел да е с ниска цена, която ще му позволи да се конкурира с Renault, както и с моделите на китайските производители, навлизащи в Европа.


Fiat Panda


„Електромобилът на Fiat ще бъде представен през юли 2024 година, за да се изправи срещу Dacia Spring на Renault. Потребителите имат реална нужда от достъпни електромобили и ние ще им осигурим такъв", заяви Оливие Франсоа, изпълнителен директор на Fiat.

Stellantis - компанията майка на Fiat, планира да започне продажбата и още един изцяло електрически градски автомобил, който ще се произвежда под френската марка Citroen и ще струва по-малко от 25 000 долара. Citroen e-C3 ще се произвежда в Словакия, за да се намалят разходите, което също е от съществено значение за постигане на ниска цена.

Пускането на два евтини модела на ток от Stellantis идва в момент, в който производителите на автомобили се борят да задържат купувачите от масовия пазар, където покупателната способност е намалена от инфлацията. С навлизането на китайските производители на автомобили на европейския пазар конкуренцията става още по-жестока и това кара европейските компании да търсят нови варианти за намаляване на цените.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Нали нямаше да произвеждат минита?!
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 8 месеца )
    66% от производството на батерии е на китайски фирми защото и 55% от пазара на електромобили е в Китай. Толкова ли сте зле такива значи щом изоставаш в нещо викаш направо да се откажеш предварително а? Или другото предполагам предлагаш да се забранят електромобилите ако искаш? САЩ примерно още повече изостават като дял но не са тръгнали да се тръшкат и не мислят да допускат масово китайци, преди дни виетнамската Винфаст обяви завод за 150 000 електромобили в САЩ примерно
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 8 месеца )
    Така е много са евтини китайските. Ето например BYD dolphin с 300 км, 95 коня и 345 литра багажник е само 30 К евро в Европа
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Ситроен е-С3 вече се произвежда и продава в Индия за 25 000 лв или 12 650 Евро.
  • #2
    4 rate up comment 11 rate down comment
    АНТИсорос ( преди 8 месеца )
    А батерии откъде? Китайците са монополисти в батериите и суровините им. В съседната статия пише за 2/3 от производството е в Китай. Така, че тая работа само с разрешение на китайците ще се случи. Но дори и да се случи, техните коли ще са по-евтини и пак няма какво да се случи. Европейското автомобилостроене бавно, но славно умира. Всичко това се случва, заради неострите брюкселски глави, които вземат решенията и налагат неадекватни политики за унищожаване на всичко европейско дори и на хората.
  • #1
    6 rate up comment 4 rate down comment
    //// ( преди 8 месеца )
    Не е ли 4х4, не е Панда...