fallback

Австралийци създадоха нов тип батерия за електромобили

Технологията на RMIT работи като водородна горивна клетка

Инженери от университета RMIT в Мелбърн са разработили акумулаторна „протонна батерия“, която далеч надхвърля сегашните литиево-йонни батерии по капацитет и е въглеродно неутрална. Иновацията е част от патентованата вече система за съхранение на енергия и според създателите ѝ, вече е успешно тествана.

Следващата стъпка ще бъде създаването на прототип с необходимия капацитет за битови и търговски потребители. Например различни видове електрически превозни средства, включително масови електромобили и изискващи много енергия складови мотокари.

Партньор на RMIT в този проект ще бъде италианският международен доставчик на автомобилни компоненти Eldor Corp. Според водещия изследовател на RMIT, професор Джон Андрюс, целта на сътрудничеството е „да мащабира системата от ватове до киловати и евентуално до мегавати“.

Батерията RMIT работи като водородна горивна клетка. Тя използва въглероден електрод като склад за водород, отделен от водата. По време на зареждане въглеродът в електрода се свързва с протони, образувани при разделянето на водата с помощта на електрони от източника на енергия.

При процеса протоните се освобождават от въглеродния електрод и преминават през мембраната, за да се комбинират с кислорода във въздуха. При превръщането им във вода се генерира и енергия.

Както се отбелязва, за функционирането на "протонната батерия" не е необходимо водородният газ да се съхранява под високо налягане и след това да се разделя на молекули в горивни клетки, което значително намалява разходите.

По отношение на енергийната ефективност и плътността на съхранение на енергия, тази иновационна батерия вече е сравнима с литиево-йонните батерии на пазара и е много по-екологична. Друг плюс на такъв блок е, че той е потенциално способен на ултра-бързо зареждане. Но най-важното е, че литий, кобалт и ванадий не са необходими за производството на "протонната батерия", а всички нейни компоненти могат да бъдат "подмладени", използвани повторно или рециклирани.

fallback
  • #21
    MythBuster ( преди 1 година )
    А тогава защо пишеш за неща които не те интересуват? Гост защо пише за неща които не го интересуват и очевидно и двамата не разбирате? Не се ли усещате че при всеки предизвикан от вас спор и опит да ме дискредитирате в крайна сметка се излагате все по- жестоко и по- жестоко? Вече ви възприемат като клоуните които говорят пълни глупости и се заяждат с останалите за очевидни неща които всеки нормален човек знае!
  • #20
    Турбо ( преди 1 година )
    Мен ме интересува само крайната цена, цената на която плащамa,а тя е по висока.
  • #19
    MythBuster ( преди 1 година )
    "А Гост сбърка с 150 % увеличение на цената."И не, никога не съм отричал, че цената на ел. енергията на нощна няма да се качи със 150%, защото ... тя си се качи и ти се изложи току що. Кълвете на бacтyн! Личи си функционалната неграмотност от километри! Така и не успявате да различите цената на ел енергията и крайната цена на тока с всички включени такси и се възползват да ви лъжат и водят за носа! Питай Гост дали пак плаща ел енергия на нощна на 2ст или наистина е увеличена с повече от 1ст ...
  • #18
    MythBuster ( преди 1 година )
    Турбо, дай цитат къде съм го казал за домакинствата? Аз дадох цитат каква съм казал. Опровергай ме? За фирмите цената не падна ли? Кажи на Гост колко плащаше досега за пренос и колко ще плащаш сега?
  • #17
    Турбо ( преди 1 година )
    Лъжеш,тесльо.Ти твърдеше, че цената на електроенергията ще бъде по ниска.А Гост сбърка с 150 % увеличение на цената.
  • #16
    MythBuster ( преди 1 година )
    Сега онези господа антиелектрици, ще те засипят със заглавия как тока на нощна ще се вдигне 150% и ще застигне и изпревари по цена дневната тарифа. После ще изпаднат в когнитивен дисонанс и ще твърдят точно обратното, защото тока на нощна щял да се вдигне само с 4 ст, като им кажеш че грешат, единствената грешка която ще намерят, е че са забравили ДДС и цената ще се вдигне с 5 стотинки и ще стане 19 стотинки за нощна тарифа. Тази игра сме я играли вече. Целта им е да се правят на най-глупавите.
  • #15
    MythBuster ( преди 1 година )
    Гостенино Още тогава ти казах, че ще се вдигне с по-малко от стотинка. Даже сега ще ти копирам и още едно мнения как ви се подигравам на вашите изчисления, да видим дали си познал, че тока на нощна ще се вдигне само с една стотинка?
  • #14
    анонимен ( преди 1 година )
    това ли е така наречен твърд водород
  • #13
    Гост ( преди 1 година )
    Твоето твърдение беше тока щял да поевтинее.Еми поевтиня,нагоре.
  • #12
    MythBuster ( преди 1 година )
    Това е цитат от мое мнение към тебе преди един месец, когато обяснявахте че тока ще се вдигне със 150% за нощна тарифа. Още тогава ти сметнах че цената ще се вдигне с по-малко от стотинка и увеличението ще е по-малко отколкото инфлацията и тази година с отчитане на инфлацията тока ще е по-евтин. Това щеше да го знаеш още преди месец ако не четеше само заглавята, а и съдържанието на статиите защото аз не съм си го измислил, аз съм чел където трябва и съм проявил критично мислене.
fallback
Последни