fallback

Уникално Venturi се продава за поне 101 000 долара

Само 15 такива автомобила имат разрешение за движение по пътищата

Ferrari F40 никога не е било по джоба на обикновения колекционер, но през последните няколко години r и без това високите цените се увеличиха, като достигнаха диапазона на милиони долари. На пазара обаче има и алтернативи за тези, които не могат да си позволят 7-цифрен бюджет, но искат екзотична състезателна кола със средно разположение двигател с двойно турбо и карбонова каросерия.

Едно от тях е Venturi 400 Trophy - необичайна, но завладяваща комбинация от френски състезателен дух и японски настройки. Тази кола е с изцяло композитна каросерия, като детайлите по нея са дело на BBS, Brembo, Ohlins, HKS и Recaro. Под капака е поставен туин-турбо V6 с 408 к.с. в стандартния вариант, като в случая те са над 500.

Самата компанията Venturi е основана в средата на 80-те години от двама френски инженери - бивши служители на завода за каросерии Heuliez. Нейният топ-модел беше 400 GT - спортна кола в ограничен тираж, която можеше и да остане непозната за широката публика, ако не се беше появила в играта Gran Turismo 2.

Моделът 400 GT всъщност представлява „пътна“ версия на състезателна 400 Trophy, създадена за участие в сериите GT2 и GT3. Произведени са само 70 бройки, като конкретно тази е с номер 50 на шасито. Тя се състезава през 1992 и 1993 г., след което е изпратена в Япония и там е преработена, за да може да се движи по обществени пътища.

Процесът не включва намаляване на производителността, а точно обратното – повишаване. Колата е изпратена в Токио за настройка с турбокомпресори HKS GT-SS и управление на двигателя MoTec. Колко точно са конете под капака не се съобщава, но както стана ясно, те са над 500.

Това, което вероятно ще повиши интереса към 400 GT е фактът, че бройките от модела, които имат разрешение за движение по обществени пътища, са едва 15. За сравнение, Ferrari произведе над 1300 от F40. Затова и цената на това Venturi е сериозна – то е изложено на търг, като наддаването ще започне от 101 000 долара.

fallback
  • #2
    /:\ Lancista /:\ ( преди 9 месеца )
    Уникална е! Защо вече не правят такива машини?
  • #1
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Не бих се разсърдил и на едно 300 Битурбо. Жалко, че Вентури вече не правят такива коли.
fallback
Последни