IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да използвате обикновен кламер за диагностика

Този трик работи само при автомобили на възраст над седем години

Често възникват проблеми с колата на пътя. Пътят е дълъг до сервиза и нямате специален инструмент с вас. За това как можете да намерите изход от трудната ситуация и да идентифицирате неизправност, ви разказваме сега.


диагностика


Типичен случай от практиката: по време на пътуване вентилаторът за охлаждане на двигателя спира да работи по неизвестна причина. Когато обаче колата се натъкне на неравност или самият водач докосне с ръка перката, "охладителят" изведнъж оживява. Неприятно, а също и водещо до прегряване на мотора. Трябва да решим проблема и то възможно най-скоро.

За да направите това, отворете капака и погледнете релето и кутията с предпазители. Първо трябва да проверите производителността на перката. Това не изисква никакви специални инструменти като мултицети, а и в повечето случаи ние ги нямаме. Достатъчен е обикновен кламер. Погледнете задната страна на капака на кутията с предпазители. Има диаграма, чрез която можете да разберете кои бушони и релета са отговорни за работата на вентилатора. Като правило има два от тях - за първа и втора скорост.

След това изваждаме един от бушоните и затваряме контактите му. Това се прави с помощта на обикновен кламер. Но за да не бъдем "шокирани" в процеса на работа, извършваме цялата операция с ръкавици. Ако лопатките се завъртят само в един случай, тогава, съответно, един от бушоните трябва да бъде сменен. Такава подмяна няма да е проблем, но само ако имате резервни бушони в колата. Същата операция се извършва и с релетата.


диагностика


Друг начин е да затворите контактите на така наречения OBD2 конектор. Това позволява на водача самостоятелно да прочете кода на определена грешка и след това да намери декодирането на получената стойност в ръководството за експлоатация или в интернет.

Например, след включване на запалването, „Проверките“ започват да мигат на таблота. Първо има дълги сигнали, след това къси. Дълги означава десетици, къси означава единици. Да кажем, че Check Engine мига два пъти дълго и пет пъти кратко, тогава кодът за грешка е 25.

Не забравяйте обаче, че такива диагностични методи се използват само при по-стари автомобили. Например при третото поколение Mitsubishi Pajero методът работи, но при четвъртото не. Там има много повече електроника. Така че, ако имате кола преди 2016 година (а такива коли са болшинството по родните пътища), вземете под внимание този трик. Но ако сте водач на по-нова кола, тогава само специализиран сервиз със скъпо диагностично оборудване ще ви помогне.


0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Киро ( преди 8 месеца )
    Писача трябва да се обеси. Кой позволява да се пишат такива глупости? Всички статии от този сорт за тъпотии. Само мякой без мозък може да пише такива дивотии.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гочето ( преди 8 месеца )
    Ами кламера го ползвам за зщипване на суми до двеста лева,за друго на мен не ми е необходим.
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Лккк ( преди 8 месеца )
    Ахаха искам да видя как ще нацелиш плюса и минуса на релето преди да спре всичко да работи перманентно.
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Иво ( преди 8 месеца )
    Чета и не вярвам на ушите си,този трябва да се линчува за манипулация на тези с болните мозъци ,които като нищо ще го направят а последствията може да са фатални
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До редактора ( преди 8 месеца )
    Румене ако беше жена щях да те посъветвам да си затвориш веригата между двете отверстия,ама в твоя случай само в едното го скрий кламера
  • #4
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Лолман ( преди 8 месеца )
    Статията трябва да се премахне!
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    noname ( преди 8 месеца )
    Много оригинално предложение, но най-вероятно няма да има щастлив край.
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Бегай бегай ( преди 8 месеца )
    Писано-недописано, необяснено... С една дума НИЩО
  • #1
    32 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Моля не правете това сами вкъщи, а в случая на улицата! Ако имате дребен проблем докато сте на дълъг път, с кламерът просто ще си създадете по-голям проблем! Аз знам какво се е опитал да преведе google преводач и въпреки това не можах да разбера нищо от статията, да не говорим за хора с малки технически познания. Ако не знаете какво да правите с този кламер, можете да направите огромни поразии!