fallback

Tesla предупреди за проблем в системите за сигурност

Неизправност в камерите застрашава безопасността на Model Y, S и X

Системите за сигурност на модели на Tesla може да излязат от строя без предупреждение, а причината е проблем с камерите, заради който американският производител ще изтегли в сервизите си цяла партида електрически автомобили.

В сервизите на марката ще бъдат общо 1337 бройки от Model Y, S и X, обявиха от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA), откъдето изчисляват, че проблемът засяга 80% от колите. При тях предните камери имат грешен ъгъл.

Собствениците на засегнатите Model Y, S и X вече са предупредени, че неправилно поставените камери може да повредят системите за автоматично аварийно спиране, за поддържане на лентата и да предупреждение за челен сблъсък. В този случай водачът няма да знае, че тези функции не са налични и това може да доведе до опасна ситуация на пътя.

Изтеглянето засяга електрически превозни средства Tesla Model S, произведени между 24 януари и 10 юли 2023 г.; Model X, пуснат (17 януари-11 юли); както и Model Y (27 април-13 юли. ). Според Insideevs в Tesla са получени повече от 80 обаждания, свързани с идентифицирания проблем, но автомобилният производител не разполага с информация за произшествия, възникнали поради неизправни системи за активна безопасност.

По-рано тази година Tesla вече извърши мащабно изтегляне, което засегна повече от милион електрически автомобили от всички модели, произведени в САЩ и Китай от 12 януари 2019 г. до 24 април 2023 г. Причината бяха проблеми със системата за възстановяване на енергията.

fallback
  • #9
    Гост ( преди 9 месеца )
    Детски болести!
  • #8
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Аз лично не си спомням за милиони Тесла модел 3 викани за физическа сервизна акция, но аз не съм антиелектрик и няма да кажа, че таково животно нема, нито пък ще те нарека лъжец. Тук съм за да науча нови неща и ще съм ти благодарен, ако ми дадеш линк да се информирам! Благодаря предварително! Имам и един уточняващ въпрос. Наистина ли вярваш че toyota днес произвежда автомобилите си със същото или по-добро качество в сравнение с преди 10 и повече години?
  • #7
    Лудория ( преди 9 месеца )
    Не съм писал, че тези автомобили не са посещавали сервиз?! Акцията е за физически проблем със задните камери. Били са "викани" във физически сервизи според NHTSA. Нямайки Тесла и без да живея в САЩ, не знам дали всички коли са посетили сервизите.
  • #6
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Сегашната акция също е със забрана за каране и сам можеш да се сетиш за колко време ще бъдат сервизирани 12 хиляди автомобила. Като знам че предния път проектираха най-обикновени болтове за джанти седем месеца, колко ли години ще им отнеме да проектират и произведат нов заключващ механизъм?
  • #5
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Лудетино, Сега виждаш ли разликата по-ясно? Самият ти си казал че абсолютно всички няколко милиона произведени модел 3 през 2021 година са минали сервизна акция и са сервизирани в рамките на седмицата тоест 7 дни, без някой от тях да я спиран от движение дори за секунда и хората са си вършили работата с автомобилите . От друга страна за сервизната акция на 2000 автомобила на toyota им бяха необходими седем месеца за сервизиране като през това време на собствениците им беше забранено да ги карат
  • #4
    Лудория ( преди 9 месеца )
    А за бройките коли - не знам от къде идва числото на автора за 1337, но нито в сайта на Тесла, нито в сайта на NHTSA има числа - има VIN check. Демек - само собствениците ще знаят. А след кампанията може и да споделят някое число, стига да не е много голямо...
  • #3
    Лудория ( преди 9 месеца )
    Любопитно е това, че Тесла нямала проблеми. Нека да погледна... ах, през 2021 са привикани ВСИЧКИ произведение модел 3 на сервизна акция, както и много от модел С и модел Х (близо милион автомобила) на сервизна акция. Има изтичане на данни за това какво си правите в колата (моля, не правете онова по филмите, защото камерата снима и предава). Освен това според същите тези NHTSA, 70% от катастрофите с автопилот, са участвали автомобили на Тесла, и в 21 от 22 смъртни случая отново!
  • #2
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Не разбирам защо хората продължавах да хвалят тази марка автомобили като видимо с тях постоянно се случват някакви инциденти и проблеми
  • #1
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Ето, пръцльо! Така се прави. От 1 милион произведени 1337 имат потенциален проблем и викат само тях. От тази бройка само 80% имат проблем тоест 1 000 броя от 1 милион произведени, което е около 0,1% от произведените автомобили. При toyota 100% от произведените автомобили са на сервизна акция, въпреки че са произведени 80 пъти по-малко електромобили от Тесла, са извикали 10 пъти повече автомобили за сервизна акция.
fallback
Последни