IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарен дизайнер се завърна с това

Създателят на GT-R, Qashqai и 350Z представя спортен електромобил с 483 коня в Гудууд

Една от най-очакваните премиери на Goodwood Festival of Speed следващата седмица ще е този Aim EV Sport 01. Това е елегантно спортно купе с електрическо задвижване, което комбинира 483 конски сили с тегло от само 1428 килограма. Създала го е японска компания, която е напълно готова да го пусне в серийно - макар и лимитирано - производство.
    
  
Aim EV Sport 01
    
       
Най-интересното нещо в тази кола обаче е друго: името на дизайнера. За създаването й от пенсия се е завърнал самият Широ Накамура, бивш главен дизайнер на Nissan, Infiniti и Isuzu, и едно от най-влиятелните имена в автомобилната индустрия за последния четвърт век. След 18 години като шеф на дизайна в Nissan, Накамура се пенсионира през 2017 (едно от последните му интервюта бе за Automedia.bg и "Колела"), и след това създаде своe собствено ателие. Първият продукт на това ателие е именно Aim EV Sport 01.
    
    
Aim EV Sport 01
   
      
Самата компания Aim съществува от 1998 и има достатъчно опит в моторния спорт, включително и с разработването на V10 двигател, който през 2010 завърши на четвърто място в 24-те часа на Льо Ман.
  
  
Aim EV Sport 01
   
      
EV Sport 01 използва алуминиева рама, корпус от въглероден композит и вдигащи се нагоре врати. Автомобилът е дълъг едва 3.88 метра, малко под Mazda MX-5, но въпреки това носи внушителна 81-киловатчасова батерия. Отзад този Aim има по един електромотор за всяко колело. Все още няма данни за ускорение, максимална скорост и пр. - те вероятно ще бъдат обявени в Гудууд.
  
    
10 емблематични дизайна на Широ Накамура (ГАЛЕРИЯ):


  
   

 

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Едно време харесвах GT-R заради технологиите, но външният му вид винаги ми е бил неприятен.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до 2 ( преди 9 месеца )
    Какво ли? Естетически вкус. За сравнение, светът нарече един от най-известните коли на този човечец Joke вместо Juke.
  • #3
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Боромир ( преди 9 месеца )
    Японци и дизайн са несъвместими стойности. И преди да ме нападнете, вижте "изделията" на този иначе много симпатичен японец, и само си спомнете, без да гледате, за Джуджаро. Или за Фери Порше.
  • #2
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Така ли? ( преди 9 месеца )
    А ти какво си постигнал?
  • #1
    6 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Всеки дизайнер би се срамувал с подобно портфолио. Поне сега разбирам кой е отговорен за толкова много недодялани дизайни през годините. Добре, че се е пенсионирал.