IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тази кола може да прелита над задръстванията

Американските власти разрешиха производството на удивителния Alef Model A

Федералната авиационна администрация (FAA) в САЩ даде зелена светлина за производство на странен автомобил, който, докато се движи по магистралата, може да полети. Ако си спомняте, това правеше и прословутият DeLorean на доктор Емет Браун във филма „Завръщане в бъдещето“.
   
   
Alef Model A
   
      
Базираната в Калифорния компания Alef Aeronautics твърди, че нейният Model A може да избягва трафик и пътно-транспортни инциденти, политайки във въздуха. Цената не е скромна – 298 520 долара. Компанията добавя, че изцяло електрическият двуместен автомобил е получил специален сертификат от администрацията миналата седмица.
    
    
Alef Model A
     
       
Разработката на летящата кола е започнала през 2019 година. Новината беше съобщена като „малка стъпка за самолетите, огромна за колите“. Според създателя си, автомобилът може да излита вертикално нагоре, и да каца по същия начин. По време на полет корпусът е на практика наклонен на 90 градуса, но сферичната пътническа кабина остава идеално водоравна благодарение на специалната стабилизираща система.
    
    
Alef Model A
    
     
"FAA активно работи по своите политики за електрически превозни средства с вертикално излитане и кацане - eVTOL", заяви говорител на Alef, "както и за управление на взаимодействията между eVTOL и наземната инфраструктура". Като се има предвид тази нова регулаторна граница, Alef отбеляза, че специалният му сертификат от FAA понастоящем ограничава местата, където Model A има право да лети, тъй като тестването продължава.
   
    

 

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Сивите помагат ( преди 8 месеца )
    Някаква ховър-кола с технология спусната от високо, заплатена с откраднатото злато на всички държави, в които краварите видяха златен интерес и създадоха война там за да си го присвоят. Китай са много по-напред технически. Брутално много по-напред. В момента краварите "патентоват" архивирани изобретения на Тесла (за които преди се казваше, че умишлено се прикриват, тъй като още не е дошло времето за тези технологии да се разкрият пред масите)
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Факт! ( преди 1 година )
    И как създавя подемната сила необходима за това поредният патент за несъществуващи способности.
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вече доста фирми работят по такива проекти, но според мен основното приложение на тази технология няма да е да издига автомобила над пътя, а точно обратното - да го притиска към пътя. Това на практика ще върши работата на спойлерите, но освен за притискане към пътя за осигуряване на сцепление, ще може да балансира и страничното ускорение от теглото за да не се натоварват гумите и завоите да могат да се преминават с огромни скорости. Тогава ще видим нови рекорди на Нюрбургринг
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ето Какво позволяват електрическите двигатели които имат огромен въртящ момент и мощност но са със съвсем малки размери. Основният проблем е да ги захраниш.
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Супер. Сега джигитите освен отдясно ще ме изпреварват и отгоре.