IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британци пускат малка хиперкола на огромна цена

McMurtry Spéirling Pure развива 1000 к.с. и тежи по-малко от 1 тон

McMurtry Spéirling е малка електрическа хиперкола, която разби рекорда на за изкачване на хълма в Гуудууд миналата година по време на Фестивала на скоростта в английското градче. Управляваната от бившия пилот от Формула 1 Макс Чилтън машина завърши трасето за 39,08 секунди, като подобри постижението на VW ID.R , каран от Ромен Дюма, с 0,8 секунди. След това хиперколата демонстрира и невероятно ускорение от 0 до 100 км/ч – 1,4 секунди.


McMurtry Spéirling Pure


Сега компанията  McMurtry Automotive обявява официално, че малкият електрически звяр ще бъде пуснат в производство, макар и в ограничена серия от 100 бройки. Първият ще бъда показан следващия месец (отново в Гуудууд), а доставките до клиенти ще започнат през 2025  Цената е повече от впечатляваща – 820 000 британски лири (954 000 евро).

За тази сума клиентът получава минатюрен EV, предназначен само за каране на писта с монокок от въглеродни влакна. Той е с дължина само 3,45 метра, широчина - 1,58 метра и височина само 1,02 метра. Последното не му пречи да побира шофьори с ръст 2 метра и тегло до 150 кг. Мощността на задвижващата система е 1000 к.с., а теглото на колата е под 1000 кг.


McMurtry Spéirling Pure


Серийния вариант е оборудван с нова вентилаторна система с 15%  подобрена ефективност и 14% по-малко тегло в сравнение с прототипа от миналата година. Батерията с капацитет 60 кВт/ч се зарежда само за 20 минути и изкарва 10 обиколки на „Силвърстоун“ с пълно натоварване.

В McMurtry Automotive са направили допълнителни настройки на окачването, каросерията и аеродинамиката, като същевременно са коригирали педалната кутия, електрическата архитектура, спирачките, шасито и кормилното управление, за да се намали теглото. Сега има незначително подобрена скоростна кутия, новоразработена по-лека батерия с по-добро термично управление и опция за антиблокиращи спирачки.


McMurtry Spéirling Pure


Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч не се съобщава, но се очаква да е около това на колата от миналата година. Максималната скорост е 306 км/ч.


0 от 500