IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Motorola създава тайно електромобил още 90-те години на миналия век

Уникалният Chevrolet Corvette се продава с начална цена 100 000 долара

Компанията за производство на полупроводници, микропроцесори, радиоапарати, а в последно време и на смартфони – Motorola, създава таен проект на електрически автомобил и то още през 90-те години на миналия век.

 

Електрически Chevrolet Corvette C4

 

Прототипът е на базата на стандартен спортен Chevrolet Corvette C4 от 1987 г., оборудван е с оловно-киселинна батерия и в момента се продава на търг в eBay с начална цена 100 000 долара, сообщи Thedrive.

В началото на 90-те години шепа инженери на Motorola решават да разработят електрическа кола, като за този проект изразходват приблизително 25 000 долара (около $52 000 сега). Прототипът не се различава външно от стандартния автомобил с изключение на липсата на изпускателни тръби.

 

Електрически Chevrolet Corvette C4-2

 

Електрическият мотор на Motorola произвежда 272 к.с., което е малко повече от фабричния модел (250 к.с.). Според спецификациите теоретично автомобилът може да развие 428 к.с. с правилното захранване, въпреки че ограничението идва най-вече от пространството, където може да се побере батерията.

Проектът никога не е разработен в посока серийно производство поради факта, че General Motors не виждат перспективи в него. Оловно-киселинните батерии осигуряват твърде малък пробег и правят колата непрактична.

 

Електрически Chevrolet Corvette C4-3

 

Продаваната кола също има проблеми с акумулатора. Повреден е поради факта, че един от предишните собственици е оставил колата през зимата на улицата.

Новият собственик на спортния автомобил ще може да смени оловно-киселинната батерия с модерна литиево-йонна, което значително ще увеличи резерва на мощност.

 

 

0 от 500