IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това ли е най-смайващата автомобилна колекция в историята?

От Ferrari до Tatra и от Delahaye до Studebaker, в тази сбирка има всичко - и се продава онлайн (ГАЛЕРИЯ)

По света със сигурност има по-големи автомобилни колекции (тази на султана на Бруней наброява над 7,000 коли). Определено има и по-скъпи автомобилни колекции. Но тази, която нидерландската аукционна къща Gallery Aaldering разпродава на търг до 7 юни, е може би най-удивителната от всички. И най-мистериозната.
   
     
Lancia Aurelia B24 Spider America
Тази Lancia Aurelia B24 Spider е толкова рядка, че според експерти цената й на търга може да достигне 2.5 млн. евро
   
       
Неин създател е човек, за когото е известна единствено фамилията - Палмен. Сбирката се помещава в два склада и една изоставена църква, и първите експерти, които надникнали в нея след смъртта на собственика, останали втрещени. В колекцията на Палмен има над 230 автомобила - от над стогодишни триколки до изумително редки модели на Lancia, Alfa Romeo, Rolls-Royce, Facel и така нататък.
   
     
колекция Palmen
    
     
Според оскъдната информация, която имат право да оповестят от Aaldering, Палмен е бил на практика отшелник, който разполагал с доста средства покрай умелите си инвестиции в имоти, и ги влагал почти изцяло в автомобилите си. Характерът на сбирката издава човек със задълбочени познания, който не робува само на актуалната колекционерска мода и на гръмките имена. Сред 230-те автомобила има множество, които са неизвестни за широката публика, но са играли важна роля в историята на автомобила. С изключение на шепа коли, оставени навън на стихиите, останалите екземпляри са съхранявани старателно, поне докато собственикът им е бил жив. Днес са потънали в прах, но иначе са в много добра кондиция.
    
      
колекция Palmen
   
       
"Едва ли някога отново ще попаднете на подобна колекция - в такова количество и в такова състояние", коментира пред Reuters Ханс ван дер Плюйм от Classic Car Auctions, която провежда онлайн търга.

Аукционът вече върви онлайн на сайта на Classic Car Auctions и цените за някои от автомобилите все още са приятно ниски - но до края на трите лота остават между 8 и 10 дни.
   
       
Някои от най-интересните коли в колекцията Palmen (ГАЛЕРИЯ):


   
    

0 от 500