IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

2 милиона мъниста: това е най-сложно украсеният автомобил в света

Осем художници са работили осем месеца по декорацията на този VW Beetle

Производството на Volkswagen Beetle приключи, но моделът си остава един от най-емблематичните автомобили на всички времена, особено в по-стари версии като този екземпляр от 1990 г. на снимките.

 

vw-beetle-vochol

 

Той обаче е още по-специален, защото е превърнат в произведение на изкуството с над 2 милиона мъниста.

Автомобилът е поръчан от обществени и частни организации в Мексико и е наречен Vochol. Идва от думите wocjo - общ термин за бръмбари в Мексико, и huichol - коренни жители в Мексико, които са запазили много от своите традиции през вековете, включително декоративни украси с мъниста.

 

vw-beetle-vochol-1

 

Уникалният Volkswagen Beetle Vochol е представен за първи път в музей в Гуадалахара (Мексико), след това и Мексико Сити за изложба. Впоследствие обикаля света, спирайки в музеи в Южна Америка, САЩ, Европа, Азия и Близкия изток. Когато не е „ангажиран“, може да се види в Museo de Arte Popular в Мексико Сити.

Единственият Volkswagen Beetle Vochol е украсен с 2 277 000 мъниста, които са нанесени в сложни шарки на ръка от осем художници от две семейства Huichol, което е друго име на местна група жители Wixarika. Те работят осем месеца и над 9000 часа общо, за да завършат проекта, който използва символи, които отдават почит на тяхната култура.

 

vw-beetle-vochol-4

 

Например две змии в облаците на качулката представляват дъжд. Има също изображение на елен, скорпиони, птици и цветя, шаман, управляващ кану, както и голямо слънце на покрива, символизиращо съюза между хората и боговете.

Четири двуглави орела защитават пътниците, а фразите „100-години от Мексиканската революция“ и „200 години независимост“ са изписани на езика Wixarika по протежение на калниците, отбелязвайки стогодишнината от Мексиканската революция през 1910 г. и войната за независимост от Испания през 1810 г.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500