IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първото електрическо Shelby е само за Европа

Автомобилът е базиран на Ford Mustang Mach-E GT и ще излезе в тираж от 100 бройки

Създадената от гениалния конструктор и пилот Карол Шелби компания - Shelby American, разкри първия си електрически автомобил. Американците представиха своя версия на Ford Mustang Mach-E GT от 2023 г. и е кросоувър със задвижване на всички колела.

 

Shelby Mustang Mach-E GT

 

Новият Shelby Mustang Mach-E GT е посветен на 100-годишнината на Карол Шелби и поради тази причина ще бъдат произведени само 100 броя Shelby Mustang Mach-E GT и всички ще бъдат пласирани на пазара в Европа.

Промените в първата Shelby версия на Mustang Mach-E GT спрямо обикновения Mach-E GT са сравнително незначителни, като са в управлението и дизайна. Като част от модификацията, инженерите на Shelby се фокусират върху намаляването на теглото, подобряването на комфорта на возене и подобряването на аеродинамиката.

 

Shelby Mustang Mach-E GT-1

 

Кросоувърът е оборудван с два двигателя с обща мощност 480 к.с. с. и 88 кВт/ч батерия. Ускорението до 100 км/ч отнема 3,8 секунди, а запасът от мощност е за 435 км.

Тунингът на Ford Mustang Mach-E от Shelby също така засяга окачването, като автомобилът е с намален просвет. Новото Shelby се различава от оригинала с карбонов преден капак, карбонови странични огледала, състезателна окраска на каросерията, олекотени джанти и изработени по поръчка стелки и табели с име Shelby отвътре и отвън.

 

Shelby Mustang Mach-E GT-2

 

Освен това колата получава Active Performance Sound System от Borla, предназначена за електромобили. Това е система от външни високоговорители, която имитира шума на двигателя с вътрешно горене и изгорелите газове.

„През 2021 г. представихме концептуална версия на Ford Mustang Mach-E Shelby, за да преценим обществения интерес - каза Гари Патерсън, президент на Shelby American. - Обществената реакция беше много положителна, особено сред международните експерти. Въз основа на този отговор разработихме първата си серийна версия на автомобила.“

 

Shelby Mustang Mach-E GT-5

 

Що се отнася до това защо е ограничен само до Европа, Арън Шелби - член на борда на Carroll Shelby International и внук на основателя на компанията, пояснява: „Избрахме първоначално да предлагаме Shelby Mustang Mach-E GT само в Европа, защото продажбите на електромобили растат много по-бързо там, отколкото в САЩ. А от 2016 г. до 2021 г. броят на обществените станции за зареждане на EV се е увеличил с 431 процента в цяла Европа. Това просто има добър бизнес смисъл за Shelby American.“

 

Shelby Mustang Mach-E GT-4

 

Целият тунинг пакет ще струва на клиентите €24 900 (около 27 500 долара), като това са пари извън цената на самия автомобил Ford Mustang Mach-E GT, която започва от €62 900 в Европа. Производството ще започне през юни тази година.

 

 

0 от 500