IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Миризмата от кои напитки се задържа най-дълго

Всичко зависи от човешкия организъм, но има срокове, в които е добре да не се шофира

Много шофьори са уверени, че 12 часа след пиене на алкохол могат спокойно да седнат за волана и да тръгнат на път. Това обаче съвсем не е вярно. Факт е, че не всички алкохолни напитки изветряват за едно и също време от човешкото тяло. При някои от тях миризмата от дъха се задържа по-дълго, а това гарантира проблеми при проверка на пътя, категорични са експерти.


проверка за алкохол


На първо място, трябва да се каже, че шофьорите, които са пили предишния ден и планират да шофират сутринта, трябва да се съсредоточат не само върху количеството консумиран алкохол и времето, изминало след приемането му, но и върху вида на напитката, която е влязла тялото.

Тъй като химическите съединения, причинени от пиенето на алкохол, се натрупват, миризмата от устата се засилва. При всеки човек този процес протича индивидуално - не на последно място поради устойчивостта на тялото и скоростта на метаболизма на неговите вещества. Но, както вече стана дума, различните напитки могат да се абсорбират по различен начин, като за това това допринасят и други фактори. Например телесното тегло, работата на съдовата система, на белите дробове, стомаха и черния дроб.

Ясно е, че трайността на миризмата зависи от вида на поетия алкохол. Ако изпиете 100 грама водка, при човек с тегло 90 кг миризмата ще изчезне за 4 часа. При 300 грама и същото тегло трябва да се изчакат поне 12 чака преди да се седне зад волана. В противен случай при среща с полицията шофьорът се превръща в пешеходец.

Последствията от употреба на друго предпочитано питие - уискито, са още по-тежки. Миризмата от същите тези 100 грама при човек с тегло от 90 до 110 кг изчезва за 5-6 часа, което значи, че той може да шофира спокойно едва след този период.

При жените, заради особеностите на метаболизма, алкохолът се абсорбира по-дълго, отколкото при силния пол. Ако организмът на мъжа се нуждае от 5-6 часа, за да се справи със 100 грама уиски, при дамите са нужни 8 часа. И тук е много важно да се започни, че някои сортове от шотландското (или ирландско) питие – особено „сингъл малц“, са много по-силни от 40 градуса, така че и това трябва да се вземе предвид.

Това важи и за домашния алкохол, който мнозина употребяват. За някои 50 и повече градусова ракия е нормално нещо, но приемането й дори в умерени дози означава, че през следващите 12 часа не бива да се шофира.

Много шофьори са на мнение, че от една бира не може да има последствия и това е така. Миризмата от нея изчезва напълно от организма за около 3 часа. Но пък прекаляването с пивото означава, че миризмата от него се задържа повече време. Например, изпитите 2,5 литра (5 нормални бири) ще изчезнат след 10 часа. При бутилка вино този срок е около 13 часа.

Експерти предупреждават, че посочените стойности се отнасят само за неприятната миризма от алкохола. Пълното му разграждане от организма и пречистването на вътрешните органи отнема седмици, като всичко зависи от индивидуалните физиологични характеристики на човека.


0 от 500