IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Последните muscle cars на планетата

През 2023 в Америка все още предлагат ръмжащ V8 за парите, които в Европа струва Peugeot с 1.2-литров мотор

Ако трябва да изберем един-единствен символ на американския стил в автомобилостроенето, това несъмнено ще са прословутите Muscle cars.
Независимо, че и до ден-днешен не е постигнато единодушие какво точно означава това понятие, което се превежда на български като "мускулести коли".
Според речника Merriam-Webster, muscle cars са "произведени в Америка спортни купета с две врати и мощни двигатели, предназначени за спортно каране".
  
     
Pontiac GTO 1966, 1969
Две класически muscle cars от 60-те - Pontiac GTO '66 и '69, по които е работил и големият български дизайнер Илия Русинов. В миналото отделните модели в този сегмент са надхвърляли 20. Сега са останали едва пет
  
    
Според други, не по-малко солидни авторитети обаче, не е нужно muscle cars да са купета или да са само с две врати - достатъчно е да са прости и евтини масови модели, на които е поставен голям V8 или сходен по мощност двигател. И "евтини" означава наистина евтини - в златната ера на muscle cars през 60-те, те струват не повече от 2500 долара - или еквивалента на около 17,400 долара днес, преизчислено според инфлацията.

Ако спазваме тази дефиниция, значи днес muscle cars са напълно изчезнали - за 17,000 долара в Америка вече не можете да си купите дори корейска малолитражка с еднолитров мотор, да не говорим за Европа. Все пак обаче на пазара остават няколко автомобила с подобни характеристики, оцелели някак покрай инвазията на пикапи и SUV. Ето най-интересните от тях, и колко струват отвъд океана през 2023 година.
  
   
Последните muscle cars и колко струват (ГАЛЕРИЯ):


  
   

0 от 500