IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще чупи световен рекорд с Mustang Super Cobra Jet 1800

Драгстерът ще опита да стане най-бързата електрическа кола в света

Американската компания Ford представи Mustang Super Cobra Jet 1800, с който ще опита да счупи собствения си световен рекорд за най-бърз електрически автомобил.

 

ford-mustang-super-cobra-jet-1800 (3)

 

Това е драгстер, базиран на представената през 2020 г. електрическа драг-състезателна машина Ford Mustang Cobra Jet 1400 с мощност 1500 к.с. Този автомобил държи в момента постижението на четвърт миля с време от 8,128 секунди при 276,76 км/ч.

Сега Ford планира да счупи рекорда с по-екстремния Mustang Super Cobra Jet 1800, който е с мощност 1800 к.с. И двата модела споделят една и съща задвижваща система с четири електрически мотора на задната ос, всеки с инвертор PN-250-DZR.

 

ford-mustang-super-cobra-jet-1800 (1)

 

От Ford потвърдиха ново задвижване и преработена батерия, която е по-лека. Има и обновена задна част с подобрена геометрия на окачването и по-големи гуми Mickey Thompson. Намалено е и като цяло теглото на автомобила.

Mustang Super Cobra Jet 1800 е разработен от Ford Performance съвместно с MLe Racecars, AEM-EV, Watson Engineering и Cascadia Motion. Един от собствениците на MLe Racecars и официален тестов пилот Пат МакКю ще управлява Cobra Jet 1800 в опит да постави рекорда.

 

ford-mustang-super-cobra-jet-1800 (5)

 

„Винаги се стремим да се наложим във всяко кътче на света на моторните спортове - каза Марк Ръшбрук, глобален директор на Ford Performance Motorsports. - Драг състезанията остават ключов полигон за доказване на нашите продукти и технологии и ние сме развълнувани не само да се опитаме да подобрим собствения си рекорд на четвърт миля, но и допълнително да покажем продължаващото развитие, което продължаваме да правим в целия пейзаж на електрическите превозни средства."

 

ford-mustang-super-cobra-jet-1800 (4)

 

Американският производител не е единствената марка, която разработва електрически драгстери. През 2019 г. eCOPO Camaro на Chevrolet се доближи до рекорд от 9 секунди на четвърт миля, но потенциалът му след това не беше реално реализиран.

 

 

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Johnny Bravo ( преди 1 година )
    Ще чупи, а панелните драскачи пак ще са недоволни.
  • #5
    1 rate up comment 6 rate down comment
    До 4 ( преди 1 година )
    Общото е марката, но щом не си гозабелязал, значи си много умствено изостанал. Другото доказателство за това е, че си написал за лафчета от 80-те, когато у нас не се караха Фордове, а соц. возила. Такива лафове по това време не е имало изобщо. Лафовете бяха за соц.колите. Мога да ти кажа някой друг, ако искаш от този период. Но да оставим лафовете. Те са плод на реални неща и са следствие на истини. Сега почна ли леко да схващаш предния ми пост или още ти е трудно?
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Хайде сега обясни какво общо имат 'оригиналните' ти лафчета от 80-те със статията по-горе?
  • #3
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Във Форд всичко е странно. Например модела Фокус са го кръстили така, защото успял да запали през зимата. Няма по-голям фокус от това Форд да запали на студено. Подгрева на задното стъкло е за да не им е студено на ръцете на тези, които го бутат, а не както при другите коли да топи леда.
  • #2
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мустанг е вид кон а Кобра е вид змия. Някак е странно да ги ползват в едно.
  • #1
    2 rate up comment 4 rate down comment
    дон чикен ( преди 1 година )
    знам една пицария, в която колите за разнос са по-бързи от тоя форд!