fallback

Rolls-Royce се сбогува с купетата V12 с лимитирана серия

В кабината на Black Badge Wraith Black Arrow на тавана има рекордните 2117 светлини

Британската марка за луксозни автомобили Rolls-Royce представи специална серия на купето Wraith под името Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow, от която ще бъдат сглобени само 12 коли. Така се отдава почит на мощния V12 с обем 6,6-л и мощност 630 к.с. Лимитираната версия ще бъде последният Rolls-Royce с две врати с двигател от този тип, защото скоро ще го замени електрическият Spectre.

 

 

Някои дизайнерски елементи на новото купе са проектирани да припомнят външния вид на суперавтомобила Thunderbolt, който поставя световния рекорд за скорост през 1938 г. с два двигателя Rolls-Royce V12 в Bonneville Salt Flats.

На първо място това е ярко жълт цвят, който се използва активно в дизайна на купето. Вертикалната решетка и емблемата Spirit of Ecstasy са потъмнени. Открояват се само жълтите декоративни вложки, както отпред, така и на вътрешния пръстен на големите лети джанти.

 

 

Външното покритие преминава от сребристо отпред към черно отзад и е подчертано с жълта рамка. По-конкретно, цветовете са Celebration Silver и Black Diamond. Оцветяването и техниките за нанасяне са усъвършенствани в продължение на 18 месеца, което направи това една от най-сложните бои, създавани някога от Rolls-Royce.

Предните седалки са тапицирани с кожа от същия цвят, въпреки че основният тон на интериора е черен. Покритието на тялото получава специална текстура, която трябва да наподобява солената повърхност на езерото Боневил.

 

 

Предният панел е украсен със схематичен чертеж на вътрешностите на 12-цилиндров двигател, гравиран върху алуминиева повърхност. Таванът на звездното небе е от 2117 светлини - най-големият брой диоди, използван някога в Rolls-Royce. Чертежът изобразява съзвездията така, както са били видени от солените равнини на Юта на 16 септември 1938 г., когато е поставен рекорда.

Купето може да се похвали и с уникална тапицерия от черно дърво с отворени пори, която е от над 320 парчета, които имитират напуканата повърхност на солниците Боневил. Автомобилът се нуждае само от 4,4 секунди, за да достигне 97 км/ч, а максимална скорост е 250 км/ч.

 

 

Други препратки към Thunderbolt включват специалния часовник на таблото, който се отличава с жълта облицовка и с рекордната скорост на Thunderbolt от 1938 г. от 357,497 mph (575,335 км/ч).

Всички 12 Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow, планирани за производство, вече са разпродадени. Няма информация за цените, но се предлага над 450 000 евро на екземпляр.

 

 

Компанията спря да приема поръчки за стандартното купе Wraith и кабриолета Dawn миналата пролет. Wraith навърши 10 години от дебюта си на автомобилното изложение в Женева през 2013 г.

Очаква се в близко бъдеще да бъдат сглобени последните поръчани екземпляри на Rolls-Royce, след което ще започне подготовката за пускането на пазара на електрическия Spectre с две врати. Първите търговски електрически автомобили ще бъдат предадени на клиентите в края на тази година.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

fallback
  • #6
    Владо ( преди 1 година )
    Принципно не харесвам английското автомобилостроене - странни технически решения, често тотални недомислици, дизайн приеман със смесени чувства и определено идиотската им метрична система...Но има изключения - това е едно от тях.Автомобил, който само с вида си казва:"Аз не съм случаен!"...И да - този ще става само и единствено още по-скъп и ексклузивен.
  • #5
    До долния ( преди 1 година )
    Е каква е разликата де Фантома например си е Бмв 7-*** серия с друга броня например което е дизайнерска разлика а не техническа такава.
  • #4
    до Смех ( преди 1 година )
    BMW и Mercedes са мечтата на всеки човек от малцинствата, както и на тези, на които предната кола е била Жигули и не са имали досег с наистина луксозни автомобили. Когато видиш Ролс Ройс на цена 5-10 хиляди лева, както и такъв с газова уредба, ще разбереш разликата между него и лъскавата ширпотреба на БМВ или Мерцедес! Някой като каже, че кара 15-20 годишна S класа и как не би я заменил за нов автомобил, веднага става ясно, че този човек няма пари да купи 4 чисто нови гуми на автомобила си!
  • #3
    анонимен ( преди 1 година )
    Е тези автомобили дори се водят луксозен продукт от висша категория (въпреки, че технически са автомобил), има разлика и тя е очевидна, пагани са нещо подобно!!!!!!
  • #2
    Пропов ( преди 1 година )
    С оглед на идващата мода, този кола ще стане една от най цените и търсени още в следващите няколко години. Последния Ролс, който ти дава свобода. Свободата която ще ни отнемат с ел.колите. С тази - сипваш и караш. Където, колкото и когато поискаш. Мисля че на всички ни е ясно колко невъзможно е това с електричка. Там си вързан с планиране, смятане. Дори и 1000км пробег да имаш, ако не е заредена - нямаш нищо. Прецакан си. А няма как да предвиждаш всичко, особено в света на големите играчи.
  • #1
    анонимен ( преди 1 година )
    Кола за висшето общество! Кола, която държи цена и 50 години след като е произведена! А не като S класа или BMW 7-ца, които след 15 години струват 15 хиляди лева!
fallback
Последни