fallback

Hyundai представи „умен“ покрив, който мести сянката в купето

Специалното стъкло е свързано с вътрешните осветителни тела

Корейският производител Hyundai измисли „умен“ покрив, който премества сянката в купето. Според документ, намерен в Службата за патенти и търговски марки на САЩ, „интелигентен блокиращ елемент“ в стъкления покрив може да разпредели „сенчести“ петна купето, в зависимост от желанията на пътниците.

Новата технология позволява да се осигури перфектния баланс на светлина и сянка, като се приспособява към промяната на външното осветление. Системата използва вградени камери и сензори, разположени в кабината. Камерите определят позицията на пътниците, а сензорите следят интензитета на светлината в различните части на купето.

Предвидени са и външни сензори, като те променят интензитета на външната светлина, както и посоката на лъчите спрямо автомобила. Ключовата технология е електрохромното стъкло, което не е ново за автомобилната индустрия, но в случая се използва по различен начин.

Благодарение на него, водачът може да зададе настройките на осветлението в колата. През деня слънцето ще бъде основният източник на светлина, но системата ще го допълва с вътрешно осветление, ако интензитетът падне под желания. И обратното - ако сензорите засекат, че вътрешността е станала по-светла от необходимото, електрохромното стъкло автоматично ще се потъмни.

Освен това системата е в състояние да премества „сенчестите“ петна над пътниците в автомобила - например при завивате. Така те няма да бъдат изложени на пряка слънчева светлина. Засега това е само патент, но той разполага с вече съществуващи технологии и следователно може да се появи на модели на Hyundai в обозримо бъдеще.

fallback
fallback
Последни