IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте единствения Mercedes-Benz C124 с врати тип „крила на чайка“

Автомобилът е произведен през 1989 г., но все още е в идеално състояние

В Германия автомобилен ентусиаст на име Тино Зовко притежава уникален Mercedes-Benz C124 с врати тип „крила на чайка“, наречен Boschert B300 Gullwing. През 1989 инженерът по индустриален дизайн Хартмут Бошерт, вдъхновен от легендарния Mercedes-Benz 300 SL (код на шасито W198) Gullwing, решава да построи 200 бройки с такива врати, като ще преработва Mercedes-Benz C124. И резултатът е Boschert B300 Gullwing, който обаче остава единствен.

 

Mercedes-Benz C124-1

 

Прототипът Boschert B300 Gullwing е показан през 1989 г. на изложението във Франкфурт. Ключовата характеристика на автомобила са вратите тип „крила на чайка“. За да ги монтира, Бошерт укрепва купето C124 и модифицира C-колоната на оригиналния автомобил, като я поставя 25 см по-напред. Тази много необичайна модификация придава на колата напълно различен вид, но също така има реална цел - 25 см по-малкият надвес в задната част на автомобила ще му даде по-добри възможности за управление на пътя. Предницата на колата е от R129 SL, а „крилата на чайка“ се отварят с електрически контролирана хидравлична помпа. Окачването е дело на Nivotronik и се регулира хидравлично с до 40 мм.

Под капака има 3,0-литров, редови 6-цилиндров двигател M103 с 12 клапана, оборудван с чифт турбокомпресори Garrett. Мощността е 283 к.с., което не впечатлява за суперкола дори и тогава, а максимална скорост е 265 км/ч.

Твърде високата цена на B300 Gullwing – около 180 000 евро в днешни пари, което е над два пъти повече от цената на тогавашния V12 S-Class, на практика спира проекта. А и B300 Gullwing не предизвиква интерес за поръчки. И за да се намалят разходите, първото което се прави е началните десет коли да са с нормални врати. Но си остават само тези 10 Boschert B300, които имат същото оформление с преработената C-колона, разположена по-напред, но са с обикновени врати. Те са малко по-мощни откъм двигател – 320 к.с.

 

Mercedes-Benz C124-12

 

Историята с открития единствен Boschert B300 Gullwing разказва Petrolicious. Тя започва на щанда на списание, когато Тино Зовко е на девет години. На корицата на изданието на Auto Motor und Sport от септември 1989 г. е кола, която не прилича на нищо друго, което той е виждал. И Тино е опиянен. Но списанието струва 5 DM и момчето трябва да изкара тест по математика, за да „спечели“ тези пари от баща си, но се справя и чете за колата.

Десетилетие по-късно Тино Зовко не е забравил B300 Gullwing, въпреки че никога не е виждал или чувал за такъв автомобил после. С появата на интернет едно от най-ранните му търсения е необичайната кола, но изненадващо и малко разочароващо той открива, че са направени само десет бройки. Но нито една от тях няма специалните врати на колата, която го е пленила като дете.

 

Mercedes-Benz C124

 

Изминават още няколко години и през 2005-а, при друго търсене в интернет, вижда обява за мечтаната му кола в зараждащия се тогава eBay. Търгът обаче е приключил, но докато проклина късмета си, че го е пропуснал, Тино установява, че всъщност B300 Gullwing не е продаден. Знаейки, че това е единствена възможност в живота, той прекосява Германия, за да се срещне с продавача, но като беден студент Тино има достатъчно пари само да плати горивото да се прибере вкъщи със своя обикновен Mercedes W124 400E.

След като се среща с продавача, Тино установява, че това е колата от плаката, който той пази на стената в стаята си от дете. Разбира се, че иска да я купи, но има само 20 евро в джоба си.

 

Mercedes-Benz C124-7

 

Колата не е в добро състояние, а кандидат-купувачът успява да сключи сделка – има три месеца да намери парите, за които не се разкрива колко са. Взима заеми от приятели и банка, продава много неща, както и собствения си W124 400E. И най-накрая, 16 години след като се „изръсва“ с 5 DM за списанието, в последния ден от тримесечния срок неговият баща му помага с пари да купи автомобила. И този път не трябва да минава тест по математика. Колкото и да е затънал в дългове, в този момент той притежава колата, за която е мечтал пред плаката в стаята си.

Реставрацията отнема много време, пари и работа. Но и досега, където и да отиде Тино с B300 Gullwing, получава много внимание. Все пак колата е единствена на света и е в идеално състояние. А и впоследствие той се запознава със самия Хартмут Бошерт, който е изключително трогнат, че Тино обикнал колата му толкова много, че събира всички чертежи и планове на Boschert B300, които успява да намери, включително документите за хомологация, и му ги подарява.

 

Mercedes-Benz C124-3

 

На форума на Mercedes Exoten уникалният Boschert B300 Gullwing заема първо място в най-екзотичната категория за персонализиране на Mercedes. Експертите отбелязват ексклузивността на автомобила и неговото състояние.

Има информация, че Тино Зовко се е опитал да продаде колата, като е искал през 2019 г. 1,1 милиона евро, но явно не е успял и според написаното сега, той продължава да се радва на своята мечта на колела.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500