IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Запознайте се с индийския Илон Мъск

Той е създал електрически автомобил, захранван от слънчева енергия

„Когато започнах проекта и дори след като го завърших, никой не ми оказа финансова помощ. Мисля, че ако бях получил необходимата подкрепа, може би щях да съм индийският Илон Мъск!“ Това са думи на учителя по математика Билал Ахмед от Шринагар в Кашмир (Индия) и са подплатени със създадения от него електрически автомобил, информира Euronews.

 

Индийски Илон Мъск

 

Той е работил 11 години върху построяването на необичайната кола, като за база използва стария си Nissan Micra. Ахмед заменя двигателя с електрически и добавя слънчеви панели, които според него могат ефективно да захранват с енергия колата. Не е получил външно финансиране и харчи около 19 000 долара лични пари.

Първото забележително нещо за колата е, че почти всяка налична повърхност е покрита със слънчеви панели. „Индийският Илон Мъск“ избира монокристални слънчеви панели, при които всяка фотоволтаична клетка е направена от един силициев кристал. Те произвеждат повече киловатчаса електроенергия от другия основен вид слънчеви рецептори - поликристалните панели. Максимизирането на количеството енергия, което може да бъде генерирано от относително малката повърхност на колата, е ключът към неговия успех.

 

Индийски Илон Мъск-1

 

Регионът на Джаму и Кашмир в Индия е с типично „мрачно“ време, допълва учителят и затова избира слънчеви панели, които могат да дадат по-висока ефективност дори в дни с по-слаба слънчева светлина. За да изглежда колата по-футуристична конструкторът ентусиаст я е оборудвал с врати тип „крила на чайка“. Това се прави не само за красота, но и да могат вратите да улавят възможно най-много слънчева светлина.

„Коли като Mercedes, Ferrari и BMW са просто мечта за обикновения човек. Малко хора могат да си ги позволят, докато за други остава мечта да карат такива коли - казва Ахмед пред вестник Rising Kashmir. - Помислих си за нещо, което да даде на хората усещане за лукс.“

Сега бащата на две деца се надява да получи подходящо финансиране от местни бизнесмени. Бившият главен министър на Джаму и Кашмир - Омар Абдула, сравни автомобила с прочутата филмова кола „Завръщане в бъдещето“.

 

Индийски Илон Мъск-4

 

Освен липсата на финансиране, Ахмед е възпрепятстван и от недостиг на оборудване. Колата използва оловно-киселинна батерия, но може да бъде надстроена с литиева с подходящите инструменти.

Изобретателят се надява да създаде компания за масово производство на автомобила, който ще се казва YMC - инициалите, които вече са отпечатани отстрани на прототипа, на името на децата му Йоша и Майша.

Ахмед вече има подкрепата на иновационния център в Националния технологичен институт в Сринагар. Саад Парвез - ръководител на центъра, каза: „Ще му помогнем да развие своите иновации и ще го свържем с индустриите или форуми, които могат да му помогнат. Нашите местни новатори се нуждаят от мотивация и пазар. Предизвикателство е да пуснем на пазара иновация."

 

 

0 от 500