fallback

Dacia Spring получи екстремна версия

Електромобилът е с увеличена мощност и по-богато оборудване

Първият електромобил на Dacia – Spring, бързо се превърна в поредния успешен модел на румънската марка. От пускането му на пазара през 2021 г. до момента компанията е получила над 100 000 поръчки в световен мащаб.

Големият интерес доведе до появата на нова версия на електромобила, която се казва Dacia Spring Extreme Electric 65. Тя дебютира през публика на автомобилното изложение в Брюксел, като подобно на Sandero, Duster и новия Jogger, е малко по-екстремна от стандартния модел.

Автомобилът получава нов син цвят, а съко така акценти в меден цвят върху релсите на покрива, корпусите на външните огледала, главините на колелата, както и в логото на Dacia на задната врата и под фаровете. Освен това има шарки в стила на топографска карта на предните врати, както и декоративни елементи в стила на вертикалните протектори с обозначен отвор за въздух между вратите и калниците на Duster.

В интериора картографските графики продължават върху праговете на вратите и гумените стелки. Цветовата схема е съгласувана и с екстериорния дизайн с медни елементи на вътрешните панели на вратите отпред, вентилационните дюзи и централния блок за управление. Освен това има декоративни шевове в меден цвят на седалките, както и релефното ново лого на Dacia на предните облегалки.

Подобрения има и в задвижването. Досега Spring се предлагаше с електромотор с 44 к.с., но версията Extreme Electric 65, както личи и от името, ще развива 65 к.с. Батерията с брутен капацитет 27,4 кВт/ч си остава същата, но заради увеличената мощност консумацията се увеличава от 13,9 кВт/ч на 14,5 кВт/ч. Съответно това намалява пробега от 230 на 220 км.

Задвижването на Spring Extreme, е съчетано с нова скоростна кутия, която увеличава въртящия момент, предаван към задвижващите колела, като същевременно позволява по-добро ускорение и по-ефективна рекуперация. От Dacia обаче не разкриват колко е увеличен въртящият момент. Все още не е съобщено как това се отразява на ускорението или максималната скорост.

В България поръчки за новата версия на Spring ще се приемат от 16 януари, като цените започват от 45 500 лв.

Още снимки на екстремната Dacia Spring - вижте в галерията:

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 1 година )
    Това е може би единственият смислен електромобил, който е на пазара. Цената му не е изкуствено надута, има базови неща в оборудването без разточителство, мощност като за градска кола и също така малък, но за града достатъчен пробег. То и няма как пробега да е голям и цената да е ниска. Та в случая мисля, че това е най-доброто решение за градска мобилност. Положителното е, че малката батерия ще се зарежда бързо дори и от контакта.
fallback
Последни