IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Собственик на Chevrolet Bolt EV ще чака 4 години за смяна на батерия

Проблемът с този модел е в многото дефекти, но и на места липсата на инфраструктура

Всеизвестно е, че един от основните компоненти на електрическите автомобили – батерията, създава и най-големи проблеми, и е най-скъп. А когато човек, който живее далеч от дилъри на електромобили и изпадне в критична ситуация, може да се сблъска с далеч по-значимо затруднение – да не може да смени дефектирала батерия дълго време.

 

Chevrolet Bolt EV

 

За такъв случай съобщи InsideEVs, който е единичен и наистина в изключително отдалечен район – Аляска (САЩ), но за подобни неволи се съобщава и от много райони по света с неразвита като цяло инфраструктура за обслужване на електрически превозни средства.

Случаят в Аляска е необичаен, но и скандален - Патриша Аткинсън притежава Chevrolet Bolt EV от моделна година 2020-а и живее в град Ситка в югоизточната част на Аляска с малко под 8500 души. И там електромобилите са популярни, дори без обществена инфраструктура за зареждане. Освен това е остров без пътна връзка със сушата, така че пътуването до и от него изисква лодка, самолет или ферибот, ако трябва да се транспортира нещо голямо. Фериботът обаче идва веднъж месечно и пътуването отнема 12 часа.

 

Chevrolet Bolt EV-2

 

Батерията на нейния автомобил е дефектирала и трябва да се смени, но Аткинсън е била информирана от най-близкия дилър на Chevy, който не е в град Ситка, че това ще отнеме... около 4 години! Въпреки, че General Motors заявява, че постига голям напредък в подмяната на дефектни батерии като част от изтеглянето, което засегна около 140 000 Bolt EV, изглежда, че някои области изостават, пише InsideEVs.

Дилърът от град Джуно, с когото е била в контакт Аткисън, е казал, че получава четири резервни пакета батерии на шлеп и, че може да извършва само осем смени на месец. И с предполагаемите стотици заявки става ясно защо собствениците трябва да чакат толкова дълго.

 

Chevrolet Bolt EV-1

 

След това Патриша се обадила в представителството в Сиатъл, откъдето първоначално закупила автомобила през март 2021 г. Но и там казали, че имат „списък на чакащи с години“ и това по същество поставя под въпрос цялата перспектива за действително инсталиране на новата батерия.
От Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) на САЩ информират, че GM вече е заменил 62 процента от дефектните батерии в превозните средства от моделните години 2017 – 2019.

Въпреки това процентът на тези от 2020 и 2021 г. е значително по-нисък - съответно само 2 и 2,6 процента, така че е ясно, че GM е приоритизирал смяната в по-старите коли, преди да премине към по-новите. Възможно е също така определени региони, където транспортът и логистиката са по-трудни, да изостават от по-развитите и гъсто населени райони, които могат да извършват повече смени по-бързо, въпреки че няма конкретни данни, които да подкрепят това твърдение, допълва InsideEVs.

 

 

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Моя милост ( преди 1 година )
    Абе я кажете правилно ли е изписано името на автомобила? Волт е термин в електричество а болт в механиката.
  • #9
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Точно обратното. "Гасят" ги преди да са се запалили, като редовно им обновяват софтуера по интернет за да предотвратят всякакво прегряване или не добра работа на батериите. Да си чул за самозапалена тесла модел 3? А батериите на general motors, hyundai и дори на porsche, се самозапалват както си стоят или още по-лошо, докато се зареждат в гаража и палят гаража и дори къщата на собственика. Интересно защо не си чувал такава новина, а само новини за пожари на Тесла при катастрофа?
  • #8
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Абвг ( преди 1 година )
    Да бе,човек теслите като се запалят ги гасят по интернет,където и да се намираш.
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Бензинчо, на мама и ( преди 1 година )
    Уж си малък, а пък имаш проблеми с паметта. Не си ли спомняш, колко пъти съм споделил каква е причината хората да избират Тесла? Не си ли спомняш колко пъти ви повтарям, че те са ползва същите батерии от lg, но за разлика от general motors които сега трябва да сменят абсолютно всичките си батерии защото имат проблеми и в най-лошия случай дори се самозапалват, при Тесла няма проблеми с батериите. Тесла почти няма сервизи, а оправя подобни проблеми по интернет, където и да се намираш.
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Бензинчо ( преди 1 година )
    До 5. Онзи с двата пръста в контакта днес има среща с Грета Тунберг.
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това не може да бъде! Електричките нали не се разваляха и правеха милиони км без проблеми? Как така батерия. Аууу не не е истина. Ако не ми вярвате питайте онзи с двата пръста в контакта, който всеки ден тук ни обяснява колко яки са електрокарите. Под такива статии обаче е интересно защо го няма? Батерията ли му се изтощава, какво ли?
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Приятно чакане, вижда се когато електромобил влезе в сервиз особено със проблем със софтуера обикновено хората в сервиза не знаят какво да правят и нямат познания по съвременните коли както и капацитет да ги натрупат.
  • #3
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Брейййййй.... ( преди 1 година )
    На тази голяма бяла птица, но не лебед трябва да й дадат медал за особенна интелигентност!За да си вземеш ел. вибратор в Аляска, трябва да си с остър, като бръснач мозък!
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Тази червена шапчица пак да си купи електромобил.
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Направо ситуация без изход. Пълен абсурд, ама и виновни няма, на практика де. GM съвсем коректно си приемат рекламациите. ама кога ще станеее?! Има един законов срок от 1 месец. Ако в него дефекта не е отстранен имаш право да искаш нов продукт или разваляне на продажбата - парите обратно. И *** пак да си купиш електричка ;-)