fallback

Cadillac подава заявка за участие във Формула 1

Американският производител обединява сили с отбора на Andretti Motorsport

Компанията Andretti Global и най-големият американски автомобилен производител General Motors обявиха намерението си да участват във Формула 1. Ако проектът бъде осъществен и получи одобрение от световната автомобилна федерация (FIA), то GM ще бъде представляван от своята премиум-марка Cadillac.

Новият отбор ще се казва Andretti Cadillac и ще бъде базиран в САЩ, но ще разполага с център за поддръжка във Великобритания. Тимът планира да започне участието си в най-елитния автомобилен спорт с поне един американски състезател.

На свой ред, от GM обявиха, че искат да превърне Cadillac повече в състезателна марка, като до момента концернът похарчил милиони за разработването на спортната кола LMDh, с която ще участва 100-то състезание „24 часа на Льо Ман“ по-късно тази година.

Изявлението на американците идва само ден, след като президентът на FIA Мохамед бин Сулайем обяви, че федерацията започва „нов процес на изразяване на интерес“, чиято цел е да накарат повече производители да участват в състезанията. Andretti Cadillac ще представи такъв интерес, веднага щом FIA официално стартира такава процедура.

Andretti Global е световна компания в автомобилните спортове, която има редица подразделение, в това число и Andretti Autosport. Тя е ръководена от бившия пилот във Формула 1 – Майкъл Андрети и в момента участва в седем световни серии от най-високо ниво, най-известната от които е IndyCar.

В Andretti Autosport се надяват, че техните болиди ще бъдат на стартовата решетка във Формула 1 още през 2024 г.

fallback
fallback
Последни