fallback

ЕС приема по-строги правила за батериите

Целта е електромобилите да станат по-чисти

Европейският съюз постигна предварително политическо споразумение да направи батериите за електрически превозни средства по-екологични, по-безопасни и по-лесни за рециклиране.

Още през юли 2024 г. производителите ще трябва да докладват целия въглероден отпечатък на своите батерии - от добива до производството и дори рециклирането. Въз основа на тези данни ЕС ще определи максимални ограничения на емисиите на CO2 за батериите, които могат да влязат в сила още през юли 2027 г.

С течение на времето компаниите ще бъдат принудени да преработват все повече и повече батерии и да рециклират опасни материали като мед, кобалт, литий, никел и олово от тях. Те също така ще трябва да премахнат лития от батериите, като производителите се очаква да рециклират 50% от своя литий до 2027 г. и 80% до 2031 г.

Компаниите, които желаят да продават на европейския пазар, също ще бъдат принудени да докажат, че материалите, които са влезли в батериите им, са били доставени отговорно. Това означава да се види как компонентите са били извлечени, обработени, търгувани и произведени. Законът ще се стреми да гарантира, че чистите батерии не могат да бъдат подкопани от батерии, произведени с помощта на мръсна енергия, или производители, които злоупотребяват с човешките права.

Сега остава Европейският парламент и Съветът на Европа очакват официално да приемат този регламент. Това обаче няма да бъде единствената промяна. Предвижда се още по-строги правила да бъдат написани през следващите години, като те трябва да бъдат приети от 2024 до 2028 г. Новите разпоредби ще заменят съществуващите, приети през 2006 г.

fallback
fallback
Последни