IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко струва Ferrari Enzo, принадлежащо на султан?

Уникалната черна суперкола на кралското семейство в Бруней се продава

Едно от най-специалните Ferrari, правени някога, скоро ще бъде продадено, но колко ли ще струва? Става въпрос за Ferrari Enzo, собственост на семейството на султана на Бруней – Хасанал Болкиах, който според различни неофициални информации притежава между 4000 и 6500 автомобила, а сред тях и много уникати.

 

matte-black-ferrari-enzo-1170x878

 

Черното Ferrari Enzo е само в един екземпляр и е в списъка за търг на RM Sotheby's. Този конкретен екземпляр е единственият, който някога е бил доставен от компанията с поръчкова матова черна боя („Matt Black“).

 

matte-black-ferrari-enzo-2-770x578

 

Известно е, че кралското семейство на Бруней притежава най-голямата колекция от уникални Ferrari и само този факт е достатъчен за компанията да достави суперавтомобил в неповторим цвят. Като се добави факта, че въпросната спортна кола е изминала по-малко от 6000 км, най-вероятно цената се очаква да скочи до 5 милиона долара.

Двуместният суперавтомобил, построен в чест на основателя на компанията Енцо Ферари, беше представен през 2002 г. Историята на този конкретен Enzo започва на 8 юни 2004 г. - това е датата, на която стартира изграждането на суперавтомобила.

 

matte-black-ferrari-enzo-interior-3-770x578

 

Колата напуска фабриката в Маранело на 15 октомври същата година с редица специфични аксесоари, като по-големи седалки, направени в черна версия със същата марка.

Вратите тип пеперуда се вдигат под ъгъл от 45 градуса, каросерията е направена от въглеродни влакна. Кокпитът завършва с дълъг и тесен заден прозорец, през който се вижда двигателя на колата - V-образен 12-цилиндров атмосферен с обем 5997 куб. см, монтиран надлъжно пред задния мост, мощността е 660 к.с. За 2 години производство са направени само 400 бройки на Ferrari Enzo и само един за султана на Бруней.

 

matte-black-ferrari-enzo-8-1-770x578

 

Смята се, че автомобилът е прекарал по-голямата част от живота си в лондонската резиденция на кралското семейство, преди да бъде доставен в Азия заедно с други Ferrari от колекцията. При производството си „обикновените“ Enzo струваха около $670 000. Но въпросното черно Ferrari Enzo не е обикновено, остава да се види и каква ще е неговата цена.

 

 

0 от 500