IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Евтини джаджи, с които да оборудваме колите си преди зимата

Предлагаме някои решения, които ще направят пътуването в студа далеч по-комфортно

Основният неприятен фактор през зимата е студът. Банално, но вярно. Малка, но полезна "електрическа" надстройка ще помогне да се неутрализира вредното му въздействие при шофиране през зимата. Дори на стара и евтина кола.


волан


Няма да сгрешим, ако кажем, че водачът най-вече усеща зимния студ с ръцете си, когато се държи за студения волан и седи едновременно на ледената седалка. Подгряването на предните седалки вече има в много от автомобилите, но „топлият волан“ все още опция за предимно скъпи коли. Трябва да знаете обаче, че оборудването на колата ви с отопляем волан не е много скъпо. Инсталационните комплекти се продават в интернет и семонтират в много от сервизите.

Пътниците също усещат студа. По-специално, тези на задните седалки, които са оборудвани със стандартни електрически нагреватели доста рядко, главно при премиум автомобилите. Ако ви липсва подгрев на седалките това също не е скъпа и трудна процедура. Най-евтино и лесно е поставянето на допълнителни стелки върху седалките, които единствено трябва да бъдат включени към ел.захранването на автомобила, което може да стане и през 12V изводите в салона.

Хубаво е предното стъкло също да е с подгрев! Или поне с отопляема зона за "почивка на чистачките". Това ги спасява от замръзване. А шофьорът - от необходимостта периодично да спира, да изскача на студа и да ги "изтупва" от леда.

Монтирането на стъкло с електрическо отопление на вашия автомобил вместо обичайното е скъпо и не винаги е технически възможно. Но затоплянето на мястото за "почивка на перата на чистачките" е доста просто. Монтажният комплект (чифт термични ленти с проводници, залепени към стъклото) е много евтин, но е добре да бъде инсталирен в сервиз.

Също толкова досаден момент по време на зимната експлоатация на автомобила са постоянно замръзващите дюзи за миене на предното стъкло . Много шофьори страдат от тях от години, без да подозират, че чифт такива с подгряване струват "жълти стотинки". Монтажът им също не е скъп. Но тогава стъклото винаги ще бъде чисто.

Особено неприятно е да откриете, че течността за измиване, обявена от производителя като зимна, се е превърнала в парче лед. Електрически нагревател на резервоара ще ви помогне да се отървете от такива разочарования . В зависимост от вида и модела на колата и по-конкретно на казанчето, нагревателят може да струва различно, но при всички случаи и той не е скъп. Инсталирането му, като правило, не създава затруднения.


0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Зимата с волана е кофти, купил съм един пухен *** и е доста добре
  • #4
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    Още Септември отливам шишенце антифриз и течност за чистачки от колите си . Слагам ги във фризера за 48 часа и ако не замръзват значи съм ОК !Купувам само антифриз от фирмения сервиз за колите ми,а зимна течност за чистачки на минус 60градуса и я разреждам 50/50 с дестилирана вода !До момента не съм имал проблеми !!!
  • #3
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Голяма скука ще настане! Къде остава емоцията от пътуването? :)))
  • #2
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Меган 1999 - подгрев на седалки, кормило и предно стъкло. Много хубаво бе, но се ползваха 5-6 дни в годината. Не съм ги доплащал, защото купих колата втора употреба.
  • #1
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "...топлият волан все още опция за предимно скъпи коли..." Ако Шкода Октавия, Рено Меган и т.н. го имат като опция понякога и стандартно в по-високите нива. Ти да видиш явно са скъпи коли. (То в момента че са скъпи скъпи са, но другите са още по-скъпи)