IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко важни са джантите за автомобила?

Те не само карат колата да изглежда добре, но и са много функционални

Добре избраните джанти могат да направят колата ти да изглежда като скъпо бижу и несъмнено да привлекат вниманието на останалите. Те обаче играят и много функционална роля за твоя автомобил. Днес ще разгледаме как работят автомобилните джанти и защо имат значение.


джанти
 

Защо джантите са важни?

Естетиката е основният фактор за всеки, който избира джанти за своя автомобил или камион. Всички искат автомобилът им да изглежда готин. Различните размери на джантите могат да променят външния вид, като по-големите джанти правят автомобила да изглежда по-голям и по-силен, докато по-малките джанти намаляват профила и колата ти изглежда по-елегантна и по-бъра. 

Джантите обаче правят повече от това да карат автомобила да изглежда страхотно. Качественият комплект джанти ще подобри производителността и ще ти осигури по-гладко возене. Важно е обаче джантите да пасват на автомобила, в противен случай това ще влоши работата му. 

Също така е важно да са подходящи за твоя стил на шофиране и мястото, където шофираш най-често. Например SUV-овете и камионите се нуждаят от по-тежки джанти от един седан, който се движи в града. 

Как да избереш джанти за твоя автомобил?

1. Правилно оразмеряване 

– След като направиш всички основни измервания, ще имаш по-добра представа какъв размер джанти ще работят най-добре за твоя автомобил. Имай предвид тези измервания, докато сравняваш различни модели. Те ще ти помогнат значително да стесниш възможностите си, което от своя страна ще направи процеса на подбор много по бърз и лесен. 

– Ако не си сигурен как да измериш правилно гумата и джантите и точно от какъв размер джанти имаш нужда, обсъди го с квалифициран специалист.

2. Алуминиеви джанти 

– Те са перфектно съчетание между модерен и функционален продукт. Днес на пазара повечето джанти са отлети от сплави, направени с метали като алуминий, магнезий или никел. Алуминиевите джанти са здрави, леки и издържат изключително добре на топлина. Освен това имат висока естетическа привлекателност, тъй като позволяват по-голямо разнообразие от дизайни и модели. 

– Летите джанти предлагат и подобрено спиране, устойчивост на ръжда и корозия, по-добра икономия на гориво и по-дълъг живот на гумата.

3. Стоманени джанти

– Те са правилният избор, ако цениш производителността над всичко останало, защото са по-издръжливи от летите. Тяхното допълнително тегло и способност да издържат на удар може да бъде голям плюс, особено ако там, където живееш, температурите са по-ниски или ако шофираш по неравни пътни условия. 

– Същата конструкция, която прави стоманените колела толкова издръжливи, ги прави по-лесни за почистване, поддръжка и ремонт.

– Един недостатък на стоманените джанти е, че те не се предлагат в толкова много различни дизайни, колкото алуминиевите джанти, тъй като начинът, по който са произведени, не им позволява да бъдат формовани толкова сложно. 

4. Избери цветни джанти, ако искаш да придадеш допълнителен стил на автомобила си

– Комбинирането на джанти с основния цвят на автомобила ти винаги е сигурен начин тя да изглежда добре. Можеш обаче да комбинираш и с цветни джанти за по-разчупен стил. 

– Друга популярна опция е да избереш джанти, които се връзват с други акценти на автомобила ти – седалки, волан, шарки по боята и т.н. 

– Цветът на джантите е въпрос на предпочитание, така че не се страхувай да си играеш с различни комбинации.

Как да се грижиш за джантите?

Почистването на алуминиевите джанти не е предназначено само за постигане на изящен външен вид, но е важно и за тяхната оптимална поддръжка. С правилната грижа ще избегнеш корозията и ще удължиш живота им.

 – Измий джантите с маркуч и внимавай водата да достига до вътрешността им. 

 – Не използвай киселинни препарати – избирай такива, предназначени за целта, за да няма риск от повреждане на алуминиевата повърхност. 

– Напръскай и остави няколко минути да подейства.Разнеси препарата добре с четка и наблегни на по-замърсените места. 

– Изплакни добре – важно е да не остава препарат по спиците

– Подсуши с мека кърпа.

Как да ги полираш?

– За целта първо трябва да ги демонтираш от гумите и да ги почистиш добре, включително между спиците и във вдлъбнатините. 

– Ако са съставени от няколко компонента, ги разглоби. 

– Отстрани евентуалните неравности първо със суха шкурка, а после и с водни шкурки. 

– Изплаквай с вода периодично.

– Следва третиране с комплект за полиране.

– След края на процедурата почистете алуминиевите джанти със суха кърпа.

Качествените джанти не само подобряват външния вид на автомобила, но и имат благоприятно значение за охладения въздушен поток над спирачната система. Те са важни и за стабилността на гумите. Вижте още съвети за използването и поддръжката на алуминиевите джанти от Carco.

Защо да избереш джанти от Carco.bg?

Може да разчиташ на Carco.bg за aвточасти втора употреба с отлично качество на ниски цени. При нас ще откриеш огромен избор за всички модели и марки автомобили. 

Поръчай с доставка до 24 часа и възможност за връщане до 14 дни при несъответствие на продукта. Ние знаем какво е нужно за твоята кола и го предлагаме изгодно. Разгледай каталога ни сега!


 

0 от 500