fallback

Внимавайте при покупка на коли втора ръка от САЩ!

Поне половината от наводнените от урагана „Иън“ автомобили са вече на пазара

Мощният ураган „Иън“, който помете крайбрежието на Флорида в САЩ в края на септември нанесе катастрофални щети. Бурните ветрове и поройните дъждове предизвикаха мащабни наводнения, в които жертви станаха и стотици хиляди автомобили. Компанията CARFAX, Inc. която предоставя услуги за историята на превозните средства за употребявани автомобили и лекотоварни камиони за американски, британски и канадски потребители, информира, че повредените коли от урагана вече се продават.

 

 

Според изчисленията на CARFAX има около 358 000 поразени коли от стихията, голяма част от тях са били наводнени. И 50% от тях се връщат на вторичния пазар. „Виждаме тези наводнени коли, те се появяват в цялата страна, излагайки на риск нищо неподозиращите купувачи - казва Емили Вос, говорител на CARFAX - Козметично тези коли може да изглеждат страхотно, но ако не знаете какво да търсите, е почти невъзможно да разберете, че буквално гният отвътре навън.“

В България има периодичен внос на коли втора употреба от САЩ, което трябва да изостри вниманието и на купувачите у нас да проучат историята на колата, ако планират такава сделка. Щатите Тексас и Флорида са водещи по брой на повредени от наводненията автомобили, но изследването на CARFAX показва, че те се появяват и в места, където е нямало наводнения.

 

 

„Тези превозни средства трябва да бъдат отписани от застрахователните компании и продадени за скрап или за части, но има хора, които се опитват да ги ремонтират“, каза пред FOX Weather Робърт Синклер, говорител на Американската автомобилна асоциация (AAA) - Ако са били наводнени, особено от солена вода, това може да причини огромен брой проблеми в електрическата система и да повреди много тежко автомобила. Въпреки това може да заработи отново, но няма да продължи много дълго.“

Застрахователните компании в САЩ все още изчисляват броя на превозните средства, унищожени от урагана, но също така предупреждават купувачите да внимават, защото тези коли вече са на пазара. Щатите с най-много повредени автомобили според CARFAX са следните: Тексас (67 000 автомобила), Флорида (33 500), Кентъки (26 000), Пенсилвания (21 500), Ню Джърси (18 900).

 

 

От CARFAX предупреждават, че измамниците най-често използват най-важния идентификационен номер на автомобила VIN (Vehicle Identification Number) от бракувани и стари автомобили и го „лепват“ на наводнен. И така „изчистват“ историята на повредената кола от регистрите на застрахователните компании. След това го ремонтират до степен да работи и се опитват да го продадат.

Компании като CARFAX събират информация, използвайки VIN, за да съставят история на автомобила. Те получават доклади от държавни служби за моторни превозни средства, застрахователни компании, ремонтни и сервизни фирми, правоприлагащи органи, противопожарни служби, производители, за да съставят история на превозното средство. Но, както признават - и в тази система има пробиви.

 

 

fallback
  • #8
    Хуй ( преди 1 година )
    За какво да гледаме при покупки на коли от Ръша?
  • #7
    Анонимен ( преди 1 година )
    Трябва да се въведе единна автомобилна информационна система ! Граници за която да няма ! Садържането в нея да бъде пълно от производителя до собственици и авто сервизна информация!!!! Пълни данни от застрахователя и контролните органи по место експлоатация!! Комисиите по техническият надзор с пълен задължителен преглед и подпис поставен от техническото лице ! Само така ще се пресече незаконният мит за скъпите возила бог знае коя ръка !!!!
  • #6
    анонимен ( преди 1 година )
    какъв е проблема с червените мигачи или с дневните странични габарити
  • #5
    анонимен ( преди 1 година )
    Как изобщо ги узаконяват тези с бараки с червените мигачи от КАТ.
  • #4
    анонимен ( преди 1 година )
    Ами просто към тежко катастрофиралите и превъртени бараки, на Горубчяне ще дойдат и удавени такива.
  • #3
    Няма страшно ( преди 1 година )
    Всичко е оправя. Ако не стане с малко пари, пробвайте с много пари и ще стане като нова.
  • #2
    анонимен ( преди 1 година )
    То почти целия внос от Америка за България ги водят удряни давени и горяли, дори да не са, за да падне митото. И после *** познай коя е и коя не е.
  • #1
    анонимен ( преди 1 година )
    в моята беше влязла вода колкото да подгизнат стелките , в сервиза извадиха целия салон стоя с един обезвлажител 2-3 седмици , постелките ги сушиха в бояджииската кабина , после намазаха всички клеми по пода с някаква паста, смениха един модул и колата е пушка, казаха ме че ако беше още 20 см повече щеше да трябва да си търся нова
fallback
Последни