IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои коли се продават под препоръчаната от производителя цена?

Списъкът е за пазара в Щатите, като включва модели от различни класове

Покупката на ново превозно средство е много трудна през последните няколко години. Недостигът на части, забавянето на производството и и най-вече увеличението на цените отказаха много потребителите. Оказва се обаче, че има модели, които не само, че не поскъпват, когато са разположение на дилърите, а дори се продават по-евтино.


MSRP цена


Списък е съставен от компанията за подкрепа на потребителите Consumer Reports, която е открила колко хора в САЩ са платили за нов автомобил по-ниска цена, от тази която се препоръчва от производителя (MSRP). Той включва 10 модела, продавани по-евтино, като при 5 от тях - Cadillac XT4, Volvo XC60, Land Rover Discovery Sport, Cadillac XT5 и Mitsubishi Outlander Sport, разликата е 1% надолу.

Средно два модела на BMW - X3 и X5, се предлагат за 2% под MSRP в момента, докато при Jeep Gladiator разликата е 3%. За офроуд-пикапа се посочва, че най-вероятната причина са високите цени на бензина, които правят този автомобили непривлекателен за клиентите.


MSRP цена


Първите две места в класацията обаче са заети от моделите на Alfa Romeo, които, поне на американския пазар, се предлага с големи отстъпки. Второто най-голямо намаление на пазара е за по-големия SUV на марката Stelvio. Средно купувачите плащат около 4% по-малко от MSRP при покупка на модела. 

А първото място отива при Giulia, която в момента е с колосалните 10% отстъпка от препоръчаната от производителя. Това е огромна отстъпка за впечатляващ спортен седан, фокусиран върху шофьора.


MSRP цена


От Consumer Reports признават, че редица фактори са допринесли за появата на тези автомобили. Основният от тях е инфлацията, която направи по-скъпите превозни средства по-малко привлекателни.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    На колко се обзалагаш?! Киа Спортидж 2022, закупена Юни 2022 от официалното представителство във Франкфурт! Автомобил наличен на склад, с 5000 евро по ниска цена от официално обявената от Киа Германия! Легендите дето ги разправяш са за коли по заявка! А аз мога да се обзаложа, че ти никога не си купувал нов автомобил! За тенденции по статии можеш да ми разтягаш лукуми до Коледа! И къде ми даваш за пример Тесла, дето още изпълняват преордъри от 2019 година...
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Jeep Gladiator заради цените на бензина?!? Той е с 3.6 V6, а има и дизел. Това е малък двигател за САЩ. По-скоро предпочитат големите, а и Jeep понадуха цените
  • #2
    7 rate up comment 5 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Мога да се обзаложа, че в последната година не си си купувал нов автомобил. Тенденцията е точно обратната - заради недостига новите автомобили се продават над препоръчителните цени, а са изградили и цял бизнес в който купуват нови автомобили и ги продават с надценка на тези, които не искат да чакат цяла година за да им дойде реда.А най-фраптиращият случай е компанията за автомобили под наем hertz, която направи заявка за 100 000 броя тесла и не получи нито долар отстъпка, нито по-бърз ред
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Мда ( преди 1 година )
    Всички масови нови коли се продават под препоръчителната цена!Купил съм 3 нови коли до сега, с поне 5-6 000 Евро по ниска цена за коли в диапзаона 35-40 000 Евро от обявената в сайта на марката!Отделно, че всяка марка прави промоционална кация поне 3-4 пъти в годината и сваля цените под "официалните"!Официалната цена е маркетингов трик да се почувстваш сигурен, че това е твоята кола, като ти свалят малко "само заради теб и само за тази бройка" Нула смисъл от статията!