IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan спира продажбите на Leaf и повишава цената му

Причината е добре позната – липса на чипове и срив в доставките

Японският производител Nissan обяви, че спира приема на поръчки за най-популярния си електрически модел Leaf. Причината е добре позната – липса на чипове и нарушения във веригата за доставки, които засегнаха цялата автомобилна индустрия.


Nissan Leaf


Приемът на поръчки ще бъде прекратен на 22 септември, обявиха от Nissan. Не се знае обаче колко време ще продължи паузата. Едновременно с това компанията ще увеличи цените на Leaf, като това на увеличението на цените на суровините, нужни за производството на батерии за електрически превозни средства.

В момента цената на Leaf на пазара в Япония стартира от 3,7 милиона йени, което е около 26 500 щатски долара. Електрическият хечбек се радва на огромна популярност както у дома, така и на други пазари по света, където доскоро беше лидер по продажби.

Според последните информации, Nissan смята да се откаже от Leaf през 2025 г., когато ще приключи жизнения път на сегашното поколение на модела. Хечбекът, който освен в Япония се произвежда още във Великобритания и САЩ, няма да получи директен наследник, а неговото място в гамата на марката ще заеме компактен кросоувър, задвижван изцяло на ток.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мечтателю, няма батерия на Лийф с водно охлаждане, колкото и да ти се иска.
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Е как да не се изчерпал. От най-продаван автомобил в света, произвеждам от 2010 година, тесла модел У само за тази година са продали повече, отколкото nissan leaf от 2010 година насам, въпреки че календарната година все още не е свършила. На това ли му казваш успех за новият модел на nissan leaf?Още с предишния модел на който отказаха да сложат течно охлаждане, показаха неделновидността си и технологичното си изоставане. Сега се опитват да възкресят мъртвец.
  • #2
    6 rate up comment 3 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Какво си личи по продажбите продава си се стабилно от години колкото производство са му предвидили. Както пише още има достатъчно търсене особено с 60 квтч, течно охлаждане и 210 коня версията която е от 2-3 години насам а ти казваш че се е изчерпал когато се е появила най-добрата му версия
  • #1
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Закъсняха даже. Този модел морално се изчерпа преди две-три години, което си личи по продажбите. Дотогава беше най-продаваният автомобил в света, но нямаше никакво развитие и всички останали го задминаха.