IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Танк с двигател Jaguar J60 беше продаден като лека кола

Бронираната машина е напълно легална и за обществени пътища (ВИДЕО)

Да си купиш танк, за да се возиш в града – звучи много екстравагантно, но и такива сделки се правят. На аукциона Collecting Cars във Великобритания беше продаден именно танк, който обаче разполага с документи, с които собственикът може да го управлява по обществената пътна мрежа. Например да отиде до магазина...

 

Alvis Sabre

 

Наддаването започна от £16 250 и завърши на 35 000, колкото плати вече новият собственик. Alvis Sabre е построен на базата на FV101 Scorpion, който е вписан в Книгата на рекордите Гинес като най-бързият сериен танк, достигайки 82 км/ч. Машината е класифицирана като „леко превозно средство“, въпреки че всъщност изобщо не е така - теглото е 8 тона.

Sabre също така е хибриден танк, но не е това, което си мислите - няма електродвигател. А е комбинация от корпуса на FV107 Scimitar с купола на FV721 Fox. Има дори 30-милиметрово оръдие L21A1 RARDEN, но по обясними причини то не работи.

 

Alvis Sabre1

 

Alvis Sabre е от класа на разузнавателните бойни превозни средства и е бил част от армията на Великобритания. Произведен е през 1972 г, но се намира в отлично състояние. Преди продажбата е изцяло реновиран, сменени са двигател, скоростна кутия, вентилатор и алтернатор. Регулирано е окачването, сменени са всички масла и филтри.

Бронираният автомобил се задвижва от 4,2-литров редови шестцилиндров бензинов двигател Jaguar J60 с мощност 800 к.с., който се използва в класическото купе Jaguar E-Type. Съчетан е със скоростна кутия David Brown TN15D със 7 предни и 7 задни предавки, което позволява на Sabre да се върти на 360 градуса около оста си и да се върне назад толкова бързо, колкото е пристигнал.



Смята се, че танкът е имал двама собственици, а е регистриран за първи път в Агенцията за лицензиране на водачи и превозни (Driver and Vehicle Licensing Agency - DVLA) през февруари 2021 г., и от тогава е напълно легален за движение по пътищата.

 

 

0 от 500