fallback

Хората не купуват електромобили заради екологията

Проучване показва, че евтиното зареждане също не е най-важният аргумент за потребителя

Шведският производител на електрически автомобили Polestar проведе пазарно проучване, за да разбере защо хората купуват автомобили, които работят с чисто електричество. И резултатите от него определено са доста любопитни.

Както е известно, повечето съвременни производители на електрически автомобили рекламират колите си като „екологично чисти“ и „напълно безвредни за околната среда“. Някои от тях посочват, че с покачването на цената на бензина ежедневното електрическо зареждане струва значително по-малко на собственика. Но се оказа, че хората в електрическите автомобили са привлечени от съвсем други качества.

Изследването на Polestar показва, че мнозинството от шофьорите (55%) имат съвсем различни причини за покупката на електромобил и те не са свързани с опазването на околната среда. Най-атрактивните за потребителя характеристики на електрическите автомобили се оказват огромните екрани на информационно-развлекателните системи и гласовите асистенти, както и възможността за свързване с мрежата и интегриране в съществуващи цифрови екосистеми.

Вторият най-популярен аргумент в полза на електрическите автомобили е експлозивната им динамика, която привлича около 44% от потребителите. Екологията се е превърнала в основен мотивиращ фактор само за 12% от поколението Z (на възраст от 18 до 24 години). При милениалите (хората на 25-40 години) тази цифра е два пъти по-ниска, а за автомобилистите от по-старото поколение (57-75 години) е три пъти по-ниска.

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 1 година )
    Поредната статия събаря поредната опорна точка на антиелектриците, който постоянно бълнуват колко вредни бели за производство батериите. Средностатистическият клиент въобще не го интересува, точно както не го интересува какви гадости излизат от ауспуха. Ама пък това за екраните чак мен ме разби. Не го очаквах. Та нали това го смятат за един от най-големите недостатъци на новите автомобили, пък били те и с ДВГ? Наистина изненадваща статистика.
fallback
Последни