IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци показаха „извънземен” водороден миниван

Концептуалният модел на GAC разполага с маса за чай и прибиращ се в багажника диван

Марката GAC представи концепцията си за луксозен миниван с хибриден силов тракт, базиран на водороден бутален двигател.Дизайнът на шоу-кара е вдъхновен от древната китайска архитектура и традиционната живопис на шан шуй, а интериорът на колата демонстрира нов подход към организацията на вътрешното пространство. Салонът на концепцията е декориран в стила на всекидневна, в която има два фотьойла, диван и масичка за чай.


GAC миниван


Концептуалният миниван (на китайски името му се изписва като 绿境SPACE, където символът 绿 означава „зелен“, а 境 означава „територия“) дебютира на събитието GAC Tech Day 2022, посветено на новите технологии. Китайците акцентират на хибридното задвижване Julang Hybrid, което съчетава водороден двигател с вътрешно горене, многостепенна електромеханична трансмисия, много подобна на тази на Toyota THS-II , и батерия с комбинирана система за терморегулиране (въздух + хладилен агент).

Такава инсталация превръща минивана в паралелен хибрид с мрежово зареждане и възможност за продължително движение на електрическа тяга. Обемът на водородния двигател тук е 1.5 литра. Топлинната му ефективност е 44 процента, което води до нисък разход от 0.84 килограма водород на 100 километра.


GAC миниван


Твърди се, че блокът е преминал всички тестове за надеждност, например работил е повече от 12 хиляди часа без спиране, следователно е признат за надежден. Все още не е известно кога ще се появят серийни GAC автомобили, захранвани с водород, но електромеханичната трансмисия ще започне да се въвежда в серийно коли още тази година.

Но освен технологичния компонент, концепцията е интересна и естетически. Дизайнът на шоу автомобила се основава на концепция, която съчетава елементи от древна китайска архитектура и традиционната пейзажна живопис на Шан Шуй на планини и вода. Дизайнът на предната и кърмовата част символизира или кит, или водопад, а идеята за разтегателен диван, очевидно, е шпионирана от Rolls-Royce Cullinan . Достъпът до всекидневната е през огромна врата на асансьора с крило на чайка. Вътре има два фотьойла и диван, а от пода се простира маса за чайни церемонии.


GAC миниван


Както е планирано от авторите, миниванът може да се управлява независимо - има волан и педали за това. Въпреки това, седалките, разположени срещу курса, показват наличието на автопилот. За концепцията е декларирана автономност от четвърто ниво, тоест електрониката може да обработва повечето сценарии на шофиране самостоятелно, без участието на водача.


0 от 500