IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar навлиза в нова територия с три SUV с цена над 100 000 евро

Британската компания иска още през 2025 г. да се конкурира с Bentley

Първите три модела на британската компания Jaguar след нейното превръщане в производител само на електромобили ще бъдат три SUV, всеки от които ще струва над 100 000 евро. С тях легендарната марка ще се опита да стъпи на територията на сънародниците от Bеntley, в които вижда основния си конкурент на пазара, съобщава Autocar.

Jaguar


Новата стратегия на Jaguar предвижда да го превърне в производител на ексклузивни, електрически модели, за чиято направа е използван много алуминий. Планът е компанията да произвежда около 50 000-60 000 коли на година, като те ще бъдат изградени на новата платформа, наречена Panthera. Моделите ще споделят еднакви технически компоненти, както и елементи от дизайна.

Най-малкият от новите автомобили на Jaguar ще бъда с размерите на Porsche Taycan Sport Turismo и ще поеме роля, подобна на тази, която Range Rover Sport изпълнява в гамата на Land Rover. Електромобилът ще се предлага с 3 и с 5 врати, които ще бъздат позиционирани като отделни модели. Той ще бъде и най-евтиният в новата гама, като цената му ще стартира от 80 000-90 000 лири (92 000-104 000 евро).


Jaguar


Този модел ще се предлага както с един, така и с два електромотора, като цената на най-мощните и най-добре оборудвани модификации ще надхвърли 120 000 лири (139 000 еро). А над тях ще се подредят и версиите SVR, които ще ускоряват от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4,5 секунди и ще струват още повече.

Що се отнася до бъдещия топ-модел на Jaguar, той се разработва спрямо вкусовете на клиентите в Китай и САЩ, където се търсят големи разммери, комбинирани с просторен салон и луксозен интериор. Този SUV ще се предлага само със задвижване на четирите колела, като базовата му цена ще бъде 120 000 лири (139 000 евро), но с всички екстри и допълнително оборудване ще струва над 200 000 лири (232 000 евро).


Jaguar


Засега други подробности за новите модели на Jaguar липсват, но се очаква те да бъдат разкрити през 2024 г. Тогава компанията ще покаже и първия от новите си модели, като това ще стане на някое от големите автомобилни изложения. Най-вероятно той ще представлява продъжение на концепцията Vision Gran Turismo (на последната снимка), но ще трябва да изчакаме още известно време, преди да разберем.

Снимки: Autocar

0 от 500