IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW iX получи супербатерия с 1000 км пробег

Изпитанията на акумулатора стартират още тази година

Компанията Our Next Energy (ONE) е предоставила на германския производител BMW една от своите нови батерии. Тя ще бъде поставена на кроссоувъра iX, като изпитанията ще стартират още до края на годината.


BMW iX


Новите акумулатори на американската фирма вече са доставени в Мюнхен, където инженерите на BMW вече подготвят работещ прототип за тестове. Въпросната батерия, наречена Gemini, е направена от два различни типа клетки, като единият от тях използва усъвършенствана химия с висока енергийна плътност. Благодарение на това решение, BMW iX трябва да може да измине около 1000 км с едно зареждане.

Предимството на батерията Gemini, освен че може да съхранява по-голямо количество енергия, се дължи и на факта, че за нейното производство са нужни много по-малко скъпи метали като кобалт, никел, графит и литий. Поне това твърди Муджиб Иджаз - главен изпълнителен директор и основател на ONE.


One батерия


В момента компанията тества в САЩ различни видове електроди, за да може да бъде оценена и разликата в разходите и устойчивостта на производствените процеси. В ONE се готвят да предложат три версии на батерията Gemini в три различни версии, като те ще се различават по цена и капацитет.

Сътрудничеството на американците с BMW започна през март, когато инвестиционният фонд на базираната в Мюнхен компания одобри инвестиция от 65 млн долара в ONЕ. До това решение се стигна, след като от ONE обявиха, че прототип на тяхна батерия е позволила на Tesla Model S да измине 1200 км с едно зареждане. В момента американците си сътрудничат и с други производители в подобни проекти.

Снимки: BMW

0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Супер. Според мен в момента, предвид ограничения брой зарядни станции, 800 км. е минималният пробег над който електромобилите ще станат масови (говорим за първа кола в семейството). Ако се инсталират много на брой бързи зарядни станции този пробег може и да падне като изискване, но в момента положението е такова.
  • #1
    6 rate up comment 21 rate down comment
    смех ( преди 1 година )
    А казано ли е че този пробег се постига със скорост до 25 км/ч