IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW XM е почти готово за дебюта си след седмица

Суперкросоувърът на баварците излиза в две версии

Само след няколко дни – на 24 май, подразделението BMW M GmbH ще отпразнува своята 50-годишнина. Тя ще бъде отбелязана и с появата на първия хибриден М-модел – суперкросоувъра BMW XM, който би трябвало да дебютира пред публика точно тогава.


BMW XM


Баварският производител разпространи снимки на прототип на автомобила, покрит с камуфлаж, като разкри и част от характеристиките му. Изненади в дизайна няма да има, тъй като BMW още през миналата година видяхме концептуалния модел със същото име. Новият модел ще е по-голям от X5 и X6, като дължината му ще бъде над 5 метра и ще предлага идеално разпределение на тежестта между двете оси (50:50).


BMW XM


BMW XM ще получи адаптивно окачване с винтови пружини, като ще бъде първият M-модел с активни стабилизатори (задвижващи механизми, захранвани от 48-волтова електрическа система) и завиващи задни колела. Те ще се завъртат до 2,5 градуса, колкото е максимумът на огромните 23-цолови джанти.

Спортният кросоувър ще бъде и първият модел на марката с новия двигател S68, който е еволюция на битурбо мотора V8 4.4, адаптиран да работи като част от хибридна система. Познатата 8-степенна скоростна кутия ZF също е модифицирана, като вместо преобразувател на въртящия момент е инсталиран тягов електродвигател.


BMW XM


Дебютната версия на системата M Hybrid обаче няма да бъде толкова мощна, колкото при миналогодишния концептуален автомобил. Тя ще развива 650 к.с. и 800 Нм, което е малко повече от чисто бензиновите модели X5 M Competition и X6 M Competition (625 к.с. и 750 Нм). По-късно обаче BMW XM ще получи екстремна версия с параметри, близки до декларираните за концепцията от 750 к.с. и 1000 Нм. Тя няма да носи името Competition, като от BMW са измислили друго название.

Очаква се, че хибридният кросоувър с тегло около 2,7 тона ще ускорява от 0 до 100 км/ч за около 3,5 секунди. Все още няма данни за капацитета на батерията, но се твърди, че пробегът в електрически режим достига 80 км по цикъла WLTP цикъл.


BMW XM


Производството на BMW XM обаче ще започне едва през декември тази година, така че първите бройки ще на пазара едва през пролетта на 2023 г. Автомобилите ще се произвеждат в същия завод в САЩ, където се сглобяват всички кросоувъри на BMW - от X3 до X7. Прогнозна цена е около 130 000 долара за САЩ, но в Европа тя ще е по-висока.

Снимки: BMW

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Propov ( преди 1 година )
    Вълкът сред агънцата. Както и в природата хищниците изглеждат заплашително , красотата е субективно понятие. Не съм фен на СУВ модата, но това може и да ми промени възгледите. Тази кола идва за да разчупва стереотипи и да изкривява физичните закони. БМВ това го могат. Това няма да удря градските коли, ще ги поглъщапо две една до друга.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Едва ли има автомобил с цена над 400 000 лева, за който да не се каже красота. Пък било то и на бмв!
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Красота