IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-продаваните коли по класове през 2022?

Peugeot и Dacia си оспорват първото място в Европа от началото на тази година

След половин век доминация сегментът на градските автомобили (B) вече не е най-големият на европейския пазар, показват обобщени данни на аналитичната компания Dataforce за първото тримесечие на 2022. Най-продаваните автомобили на континента вече са малките кросоувъри. Те и големите SUV са единствените класове, които могат да се похвалят с ръст през тази година спрямо миналата. Иначе като цяло пазарът се е свил с 11%, най-вече заради затрудненията с производството покрай недостига на чипове.
 
  
Tesla Model 3
Tesla Model 3 е най-продаваният електромобил в Европа през 2022 - не само в премиум сегмента, но и изобщо. Второто място е за Tesla Model Y, третото - за Fiat Nuova 500
    
     
Последното се отразява особено остро на групата VW и на Golf, дългогодишния автомобил номер 1 на европейския пазар, който сега се е смъкнал до трета позиция.

 

ТОП 10 В ЕВРОПА
1. Peugeot 208 - 52,031
2. Dacia Sandero - 51,496
3. VW Golf - 46,578
4. Peugeot 2008 - 39,959
5. Citroen C3 - 39,195
6. Ford Puma - 38,857
7. Opel Corsa - 38,637
8. Renault Clio - 38,437
9. Hyundai Tucson - 37,822
10. Toyota Yaris - 37,811


На фона на общия спад прави впечатление продължаващият бум на електромобилите - цели 61% ръст спрямо първото тримесечие на миналата година. Общо продадените електрически коли са 326,081. Над една пета от това се пада на двата модела на Tesla - Model 3 и Model Y.

Преди да ви покажем Топ 10 в десетте основни категории на европейския пазар, две уточнения: първо, разпределението по класове е по на моменти изненадващата методология на Dataforce (Kia Niro например е при компактните хечбек модели, а Huyndai Kona - при SUV); и второ, това са само данните за масовия сегмент. За премиум сегмента има отделна класация, с която ще ви запознаем утре.
  
 
Най-продаваните коли в Европа по класове (ГАЛЕРИЯ):


   
    

 

0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    За една година всички коли са качили цените средно с по 10 бона !Явно само руските поевтиняват,щото със санкциите ще си останат хептен талиги !!!
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тия какъв миш-маш са сътворили..., ако Kia EV6 е SUV, не би ли трябвало и Ford Mustang Mach-E да е в същата категория?!?!
  • #7
    9 rate up comment 3 rate down comment
    факт ( преди 1 година )
    ФВ отичат в канала
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абе на блек дърти грандуомън няма ли кой да му помогне. Това момче всеки изминал ден изплисква легена все повече и повече.
  • #5
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ама нали Тесла биеше всички през цялата година, а накрая се оказа че не влиза въобще в класацията. Хаха къде електрофилите.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Nissan 370Z - 0 За к'ъф сте го включили в класацията, като е 0?
  • #3
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пак не си си взел амидофена :D
  • #2
    6 rate up comment 8 rate down comment
    IM-дртiйYайтБoй! ( преди 1 година )
    ОСНОВНАТА минаваща през вс.класове и модели ХАР-/АКИРЕСТА/-КА, която изтича от тази класация е СЛЕДНАТА: Всичките ФаУ-BЕта имат средно намалени продажби м/у 25 и 35 процента, докато вс., да не каже тотално всички - и то без ИЗКЛЮЧЕНИЕ модели на ХЕППИ-kYpейците бележат ръст и то ЯК СКОК от средно 30ина на сто, което показва нещастието и безсилието на ГЕРМАН.машина да стигне влака на 21-я ВЕК, за дълбокото ЯВНО съжаление на феновете и застъпниците им на тази Земя... The ACE of SPADES by МotorHEAD
  • #1
    17 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Дюшеш им дойде тая измишльотина с чиповете, сега си слагат каквито поискат цени и човечетата с кеф плащат, за да чакат после доставка една година